Image and video hosting by TinyPic

5/2/12

Ένα κτήνος που βρήκε κακό ψόφο, αλλά κάποιοι φρόντισαν να μας τον παρουσιάσουν σαν τον σπουδαιότερο άνθρωπο...

«Ματωμένα διαμάντια» ήταν ελληνιστί ο τίτλος της ταινίας που έσπασε ταμεία, όταν προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες ανά τον κόσμο. Έκανε, μάλιστα, κάποιους πιο ευαίσθητους που την είδαν να μη θέλουν να δουν διαμάντια ποτέ στη ζωή τους. Γιατί; Γιατί το λέει και ο προσδιορισμός του τίτλου, αλλά αποκαλύπτεται και στην ταινία. Τα διαμάντια αυτά από τα οποία κάποιοι κερδίζουν δισεκατομμύρια είναι η αιτία χώρες –το υπέδαφος των οποίων λάμπει από την πληθώρα αυτών των πολύτιμων λίθων– να σπαράσσονται από εμφυλίους, οι κάτοικοί τους να πεινάνε και ακόμη χειροτέρα να εργάζονται σαν σκλάβοι για να βρουν διαμάντια ακόμη και παιδιά. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι χώρες παραμένουν υπανάπτυκτες και πνίγονται στο αίμα. Δεν είναι τυχαίο ότι τη Λιβερία διοικούσε ένας παρανοϊκός αιμοσταγής (Τσαρλς Τέιλορ) για χρόνια και είχε και ερωτικές σχέσεις μέχρι και με τη Ναόμι Κάμπελ, στην οποία έκανε δώρα διαμάντια αλλά εκείνη δεν είχε καταλάβει την προέλευση... Τόσο αγαθιάρα που δεν καταλάβαινε ότι ήταν αληθινές οι σφαγές παιδιών στη Λιβερία, πρώτο θέμα για πολλά χρόνια στις τηλεοράσεις...

Όσο μακάβρια και αν ακούγονται όλα αυτά, είναι αληθινά. Παρόμοιο σενάριο για ταινία κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελεί και αυτό που συμβαίνει με εταιρείες κολοσσούς, οι οποίες προκειμένου να αυξάνουν τα κέρδη τους έχουν τα εργοστάσιά τους σε χώρες όπου οι εργάτες δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο με πενιχρές αμοιβές. Πάνω από 40 δισ. είχε σε προσωπικό του λογαριασμό ο μακαρίτης Στηβ Τζομπς της Apple.

Πώς τα έκανε αυτά;

«Δούλεψε σκληρά σήμερα στη δουλειά, για να μη δουλέψεις σκληρά αύριο ψάχνοντας για δουλειά» λένε πανό που έχουν τοποθετηθεί σε κινεζικό εργοστάσιο που συνεργάζεται με την Apple. Την ώρα που φουσκώνουν τραπεζικοί λογαριασμοί, εργάτες δεν έχουν ούτε ένα ρεπό την εβδομάδα, κοιμούνται όλοι μαζί σε κοιτώνες και δεν τολμούν να φτάσουν καθυστερημένοι στη δουλειά τους. Εκτός αυτού, συχνά θέτουν τη ζωή τους σε μεγάλο κίνδυνο, όπως πριν από δύο χρόνια, όταν 140 εργάτες κατέληξαν σε νοσοκομείο γιατί χρησιμοποίησαν μια τοξική ουσία για να καθαρίσουν την οθόνη των περιζήτητων iPhone, ενώ τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 75 τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη. Η ψυχολογική πίεση είναι σε τέτοιο σημείο ώστε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εργαζομένων που φτάνουν στο σημείο να θέσουν τέρμα στη ζωή τους πηδώντας από ταράτσες λόγω κάποιου λάθους στην εργασία τους! Και βρισκόμαστε όχι στο μεσαίωνα αλλά διανύουμε τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα! Η απληστία όμως δεν έχει εποχή και οι νόμοι του χρήματος δεν έχουν ηθική. Κάποιες μικροπαρεμβάσεις του στιλ κώδικες συμπεριφοράς για τους προμηθευτές της εταιρείας-κολοσσού δεν είναι παρά ένα χάιδεμα στα αφτιά, στάχτη στα μάτια, καθώς ένας είναι ο στόχος: αύξηση της ποιότητας των προϊόντων, μείωση του κόστους παραγωγής. Ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί με κάθε κόστος, έστω και με ανθρώπινο αίμα. Όλα αυτά, όμως, συμβαίνουν μακριά από το target group της εταιρείας και λίγο τους επηρεάζει. Χιλιάδες εργαζόμενοι ή καλύτερα σκλάβοι υποφέρουν την ώρα που η εταιρεία θησαυρίζει σημειώνοντας τη χρονιά που πέθανε ο ιδρυτής της αύξηση 116% στα κέρδη, που μεταφράζεται σε 97,6 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα στα ταμεία της εταιρείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους. Σύμφωνα με το Bloomberg, με το ποσό αυτό μπορούν να καλυφθούν οι αποπληρωμές των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα μέχρι το 2015! «Μπορούν να σώσουν την Ελλάδα» υποστήριξε ο μάνατζερ της Macenzie Financial Corp στο Τορόντο.

Μια που αναφερθήκαμε στη χώρα μας, να σημειώσουμε ότι αυτοί οι «πολιτισμένοι», που πίνουν το αίμα συνανθρώπων τους για να πλουτίσουν, μας κουνούν το δάχτυλο να συνετιστούμε εδώ στο Ελλάντα, αλλά μάλλον όλα δείχνουν ότι πολύ θα βόλευε να γίνει και η Ελλάδα μια χώρα με φτηνά εργατικά χέρια. Πάντως, αν υπάρχει ένας τέτοιος στόχος, έχει μπει σε καλό δρόμο για να επιτευχθεί. Εκτός από τον έξωθεν πόλεμο που δέχεται η χώρα, έχουν καταφέρει να αποδυναμώσουν το κράτος χρησιμοποιώντας άπληστους δωσίλογους σε καίριες θέσεις.

Την ώρα που η ελληνική κοινωνία ζει ίσως τις πιο δύσκολες μέρες μετά τη μεταπολίτευση, με ανθρώπους να πεινούν, να μένουν άνεργοι και να αυτοκτονούν από τα χρέη, άλλοι πιάνονται με τεράστιες τραπεζικές καταθέσεις. Δικαστικός υπάλληλος του Πρωτοδικείου Αθηνών σε έλεγχο βρέθηκε να έχει σε προσωπικό του λογαριασμό 8 εκατομμύρια ευρώ! Και δεν είναι η μόνη περίπτωση δημόσιου υπαλλήλου που διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς, που σίγουρα δεν φουσκώνουν από τον μισθό του Δημοσίου ακόμα και πριν από τις μειώσεις. Προϊστάμενος Πολεοδομίας Κυκλάδων –εκεί δηλαδή όπου ανήκει και η αγαπημένη των διεφθαρμένων Μύκονος– έχει 1 εκατομμύριο ευρώ στην άκρη για τα γεράματα! Ένας πρώην προϊστάμενος τεχνικών έργων του νομού Κιλκίς, όταν πιάστηκε για καταθέσεις τους ενός 1 εκατομμυρίου ευρώ, έσπευσε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι αυτές προήρθαν από χρηματικά δώρα από συγγενείς και φίλους εξ Αμερικής –ο θείος Σαμ– στις γιορτές των παιδιών! Οι υποθέσεις που διαρκώς έρχονται στο φως από τους ελεγκτές της δημόσιας διοίκησης αποδεικνύουν πόσο σαθροί είναι οι δημόσιοι λειτουργοί που λειτουργούν εις βάρος του κράτους.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν όλα τα απεχθή μέτρα εις βάρος των εργαζομένων και των απλών πολιτών. Τεράστια χαράτσια, φοροεπιδρομές και κατάργηση ουσιαστικά όλων εκείνων των εργασιακών δικαιωμάτων για τα οποία αγωνίστηκαν οι παλαιότεροι. Κατάργηση 13ου-14ου μισθού, μείωση του κατώτατου μισθού, εργασία εκ περιτροπής και γενικά εργαζόμενοι που υποκύπτουν στα πάντα από τον φόβο της απόλυσης. Δεν θα είναι και τόσο ξαφνικό να δούμε κανένα παρόμοιο πανό με εκείνο στα κινεζικά εργοστάσια. Στις πιέσεις αυτές έξωθεν οι πολιτικοί μας δεν έχουν σθένος να αντιταχθούν και να ορθώσουν ανάστημα αλλά σκύβουν το κεφάλι, παρότι η λογική και τα γεγονότα λένε ότι τίποτα δεν χρωστάμε αλλά αντίθετα μας χρωστούν. Η δουλειά, όμως, έχει στηθεί καλά από τους προστάτες. Έχουν στο χέρι δικούς μας «πατριώτες» που τους φούσκωναν τόσα χρόνια τους λογαριασμούς. Τώρα, και να θέλουν, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, γιατί κάτι βρομάει στη φωλιά τους.

Όχι μόνο σκύβουν το κεφάλι, αλλά πολλοί δεν μπαίνουν καν στον κόπο να διαβάσουν τι είναι όλα αυτά τα μέτρα λιτότητας που χρειάζεται να ακολουθήσει η Ελλάδα για να ξεχρεώσει. Ποιος ο λόγος, άλλωστε. Διαβαστούν δεν διαβαστούν, πρέπει να γίνουν. Αν μάλιστα η Ελλάδα δεν τα καταφέρει, θα πρέπει να ξεπουλήσει –γιατί όχι– και τον Παρθενώνα. Ποια χρέη, όμως, κανείς δεν ξέρει να πει.

Με τα νέα μέτρα οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι και η ψαλίδα όλο και μεγαλώνει. Και αν τις παραγκουπόλεις και τις φαβέλες τις βλέπαμε μόνο στα βραζιλιάνικα σίριαλ, σύντομα η Ελλάδα θα αποτελεί ένα θαυμάσιο σκηνικό και πηγή έμπνευσης για χολιγουντιανές ταινίες ή σαπουνόπερες, όπου οι φτωχές πλην τίμιες νεανίδες θα ερωτεύονται και θα παντρεύονται πάμπλουτους επιχειρηματίες και θα ζουν αυτοί καλά και εμείς...

Οι πολιτικοί υπόσχονται ότι θα λάβουν τώρα τα σωστά μέτρα και θα επιβάλουν Δικαιοσύνη για όλους... Τους πιστεύετε; Εμείς ακόμα δεν έχουμε ενοχληθεί από υπουργό για την αποκάλυψη της βίλας στα Γιάννενα και τις πληροφορίες για λογαριασμό 1,2 εκατομμυρίου ευρώ των προηγούμενων φύλλων. Γιατί να τους πιστέψουμε;



Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .