Image and video hosting by TinyPic

9/1/12

Το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο και δεν «υποκύπτει»...

Η ίδια η ιρανική κυβέρνηση και διπλωματικές πηγές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαιώνουν την έναρξη της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 20% σε υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις κοντά στην πόλη Κομ. Την ίδια στιγμή, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διαμηνύει στη Δύση ότι το ιρανικό έθνος δεν πρόκειται να υποκύψει στην πίεση των κυρώσεων -«δείχνοντας» το πετρελαϊκό εμπάργκο που δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διπλωματικές πηγές στη Βιέννη, έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι άρχισε η διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 20% στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην τοποθεσία Φορντό κοντά στην ιερή για τους σιίτες πόλη Κομ.

Λίγες ώρες αργότερα ο εκπρόσωπος του Ιράν στην ΙΑΕΑ Αλί Ασγάρ Σολτανιέχ επιβεβαίωσε με τη σειρά του την έναρξη της διαδικασίας εμπλουτισμού, λέγοντας επίσης πως «όλες οι πυρηνικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ και το Φορντό, γίνονται υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας».

Η εξέλιξη έρχεται να ενισχύσει τους φόβους της Δύσης ότι το Ιράν είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην κατεύθυνση της κατασκευής πυρηνικών κεφαλών -παρά την επιμονή της Ισλαμικής Δημοκρατίας ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την παραγωγή ενέργειας για μη στρατιωτική χρήση.

Η έναρξη της διαδικασίας εμπλουτισμού στις εγκαταστάσεις της τοποθεσίας Φορντό ήταν αναμενόμενη.

Η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει μήνες πριν πως θα χρησιμοποιήσει τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις για εμπλουτισμό σε ποσοστό 20% -σε επίπεδο υψηλότερο από την επεξεργασία σε βαθμό 3,5% που λαμβάνει χώρες στις κεντρικές πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν διαμηνύει, εν τω μεταξύ, πως οι κυρώσεις δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητα του ιρανικού έθνους και η Τεχεράνη δεν θα εξαναγκαστεί να αλλάξει την πολιτική της

«Το ιρανικό έθνος πιστεύει στους ηγέτες του [...] οι κυρώσεις που επιβάλλονται στο Ιράν από τους εχθρούς μας δεν θα έχουν καμιά επίδραση στο έθνος μας» είπε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σε ομιλία του που μεταδόθηκε τη Δευτέρα από την ιρανική τηλεόραση.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .