Image and video hosting by TinyPic

8/1/12

Τρόικα : «Θα επιστρέψουμε, μόνο όταν θα έχει ψοφήσει και ο τελευταίος κοιμισμένος Έλληνας...»

Τον κίνδυνο περαιτέρω χρονικής μετάθεσης του νέου προγράμματος στήριξης, ενέχουν οι συνεχείς καθυστερήσεις και αναβολές στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Αθήνας έναντι των δανειστών της, επισημαίνει η εφημερίδα Καθημερινή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η τρόικα διεμήνυσε πως δεν προτίθεται να επιστρέψει στην Αθήνα εάν προηγουμένως δεν έχουν αρθεί όλες οι εκκρεμότητες και σημείωσε ότι η 16η Ιανουαρίου, ως ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση, είναι ενδεικτική.

Κάποιες από τις εκκρεμότητες αυτές περιελήφθησαν στο πολυνομοσχέδιο που πέρασε την Πέμπτη από το υπουργικό συμβούλιο, όπως για παράδειγμα η πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος των δικηγόρων και η κατάργηση της μεταβατικής περιόδου για το άνοιγμα της αγοράς των φορτηγών. Ωστόσο, «αγκάθι» παραμένει ακόμα η μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων.

Όπως τονίζει η Καθημερινή, «το συγκεκριμένο θέμα είναι μείζονος σημασίας όχι μόνο γιατί προβλεπόταν από το Μνημόνιο να έχει θεσμοθετηθεί στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, αλλά και επειδή έχει προβλεφθεί μια μείωση των δαπανών για συντάξεις κατά 400 εκατ. ευρώ φέτος».

Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το χρονοδιάγραμμα για τη νέα δανειακή σύμβαση και την ολοκλήρωση του «κουρέματος».

To χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτισθεί, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα αρχίσουν στις 16 Ιανουαρίου. Την ίδια περίοδο θα πρέπει να έχει επιτευχθεί η συμφωνία με τους ομολογιούχους για το σχέδιο εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI). Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου αναμένεται να γίνει η δημόσια πρόταση για το PSI. Οι ιδιώτες επενδυτές θα έχουν προθεσμία μιας εβδομάδας για να την αποδεχθούν και να συμμετάσχουν στη δημόσια εγγραφή.

Παράλληλα, θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους όρους του νέου Μνημονίου και θα υπογραφεί ένα προσύμφωνο με την τρόικα ώστε να καταβληθούν 60 δισ. ευρώ από το νέο πακέτο βοήθειας. Στο τέλος Φεβρουαρίου θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων και με βάση το αποτέλεσμά του θα οριστικοποιηθεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Αναμένεται εξέλιξη στο PSI

Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες πιθανότατα θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία κυβέρνησης - ιδιωτών ομολογιούχων για την υλοποίηση του PSI.

Τραπεζικές πηγές, μιλώντας στην Καθημερινή, προδικάζουν ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας. Παράλληλα, σημειώνουν ότι σε γενικές θα περιλαμβάνει «κούρεμα» στην ονομαστική αξία των ομολόγων κατά 50%, όπως αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής της 27ης Οκτωβρίου. Τα επιτόκια των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν θα ξεκινούν από το 4% και θα φτάνουν μέχρι το 5%, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια του κάθε τίτλου.

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι η ανταπόκριση των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής θα είναι ικανοποιητική, καθώς η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών διεθνώς και η εξασθένιση των τραπεζών σε όλη την Ευρώπη καθιστούν την Ελλάδα εξαιρετικά ευάλωτη.

Μάλιστα, οι τράπεζες τονίζουν ότι «αν το PSI δεν ολοκληρωθεί γρήγορα, τότε οι ιδιώτες πιστωτές κινδυνεύουν να χάσουν όχι το 50%, αλλά το σύνολο των κεφαλαίων που είχαν δανείσει στη χώρα μας».


Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .