Image and video hosting by TinyPic

23/1/12

Κάντε αυτό που σας λέμε ηλίθιοι ραγιάδες, αλλιώς...

Αγριεμένοι, κάθετοι και αρκετά επιθετικοί εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της τρόικας στον τελευταίο κύκλο συναντήσεων με τον Λουκά Παπαδήμο και τους υπουργούς του.

Προεξέχοντος του Πολ Τομσεν, οι επικεφαλής του κλιμακίου τόνισαν ότι δε θεωρούν δεδομένη τη λύση των προβλημάτων ύστερ από την ολοκλήρωση του PSI και έδωσαν έξι συγκεκριμένες εντολές άμεσα εφαρμόσιμες ούτως ώστε να επιτρέψουν την τελική συμφωνία για το κούρεμα και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ζητούν:

1. Καταργήσεις και συγχωνεύσεις 100 κρατικών φορέων. Κι αυτό γιατί μέσα από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις 100 τουλάχιστον δημόσιων φορέων θα περάσει το θέμα των απολύσεων από τον δημόσιο τομέα περίπου 8.000 - 10.000 υπαλλήλων. Δεδομένης της αποτυχίας της εργασιακής εφεδρείας, η Τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι το «κλείσιμο» των φορέων του Δημοσίου θα πρέπει να είναι «μαζικό» από εδώ και στο εξής.

2. Κατάργηση ωριμάνσεων. Η Τρόικα έχει ζητήσει περιορισμό του μισθολογικού κόστους και στο πλαίσιο αυτό τίθεται η συγκεκριμένη απαίτηση. Στην παρούσα φάση, η τρόικα φαίνεται πως δεν κάνει πίσω στο ζήτημα του παγώματος των αυξήσεων και της κατάργησης των ωριμάνσεων.

3. Το θέμα της περικοπής ή της παροχής εν είδει «μπόνους» του 13ου και 14ου μισθού υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων. Παράλληλα, υπάρχει και το ζήτημα της μείωσης του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα αυτά μπορεί να μη βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή, αλλά είναι δεδομένο ότι έχουν «ανοίξει». Επίσης, η τρόικα επιμένει στην ευκολότερη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων για επιχειρήσεις που είναι ζημιογόνες και έχουν υπαλλήλους που υπάγονται σε κλαδικές συμβάσεις.

4. Μείωση μισθολογικού κόστους στις εισηγμένες και υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ, αλλά και στις τράπεζες. Η άρση της μονιμότητας σε αυτές τις επιχειρήσεις φαίνεται να είναι το μείζον θέμα. Το πώς ακριβώς θα γίνει είναι υπό συζήτηση, αλλά ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι αυτός της αλλαγής των κανονισμών των επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση ήδη έχει νομοθετήσει για τις εν λόγω ΔΕΚΟ τη μείωση του μισθολογικού κόστους, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει σαφή εντολή να ακολουθηθεί ο κανόνας της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, όπως ισχύει και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Επιπλέον, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επανεξετάζονται και οι πρόσθετες παροχές των εργαζομένων στις παραπάνω επιχειρήσεις.


Στόχος είναι να εξυγιανθούν οικονομικά οι ΔΕΚΟ και οι κρατικές τράπεζες, ώστε να προχωρήσει ταχύτερα και με καλύτερους όρους η αποκρατικοποίησή τους.

5. Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Η τρόικα θεωρεί πως το ζήτημα αυτό θα πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να διευθετηθεί από την παρούσα Βουλή. Η μείωση των επικουρικών αναμένεται να ξεκινάει από το 15% και μπορεί να φθάσει έως και το 40%.

6. Πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της τρόικας, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Ενδεικτικό είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών προώθησε στο πολυνομοσχέδιο ρύθμιση με την οποία ανοίγει πλήρως και πάλι 136 κλειστά επαγγέλματα

Η ψήφιση των μέτρων αυτών πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τη διάλυση της Βουλής και να αρχίσουν να υλοποιούνται αμέσως.

Σε αυτές τις θέσεις η κυβέρνηση Παπαδήμου φέρεται να προέταξε ως κόκκινη γραμμή την περαιτέρω μείωση μισθών και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί είναι οι καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, ενώ η τρόικα θεωρεί ότι στους τομείς φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης υπάρχουν περιθώρια πολλών περικοπών. Οι τελικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης , πάντως, αναμένεται να κατατεθούν μέσα στην εβδομάδα.

Ο Λουκάς Παπαδήμος, επιπλέον, έχει προεισοποιήσει ήδη τους πολιτικούς αρψηγούς ότι οι δναειστές μας αναμένεται να απαιτήσουν νέες έγγραφες δεσμεύσεις από αυτούς ενόψει των εθνικών εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, η λήψη νέων μέτρων είναι αναπόφευκτη, καθώς οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η περυσινή «τρύπα» που θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα φέτος ανέρχεται στο 1-2 δισ. ευρώ.

Η Τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι οι νέες παρεμβάσεις θα προέρχονται από το σκέλος των δαπανών και όχι των εσόδων.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .