Image and video hosting by TinyPic

13/1/12

Ετοιμάζουν κτύπημα οι Αμερικάνοι...

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμένε, ότι το κλείσιμο των Στενών του Χορμούζ είναι "κόκκινη γραμμή" και ότι μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει την αντίδρασή τους, όπως αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα New York Times.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκαν να αναφερθούν στον τρόπο με τον οποίο μεταφέρθηκε αυτό το μήνυμα στον Χαμενεΐ και αν το Ιράν έχει απαντήσει, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Βασική ανησυχία των αμερικανών αξιωματούχων του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι ένας θερμόαιμος επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης ενδέχεται να δράσει μόνος του και να προκαλέσει σύρραξη, επισημαίνουν οι New York Times.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Τεχεράνη απείλησε επανειλημμένα να κλείσει τα Στενά του Χορμούζ, τη θαλάσσια δίοδο από την οποία διέρχεται το 35% του αργού πετρελαίου που μεταφέρεται παγκοσμίως με δεξαμενόπλοια, εάν η Δύση επιβάλει νέες κυρώσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η Τεχεράνη διαψεύδει τους Δυτικούς ισχυρισμούς ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει στρατιωτική διάσταση, όμως μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας δεν πείθεται και έχει επιβάλει μια σειρά κυρώσεων τα τελευταία χρόνια.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να έχει συμφωνήσει "επί της αρχής" να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες εργάζονται για την οριστικοποίηση των κυρώσεων οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις 23 Ιανουαρίου.

Πάντως η ΕΕ θα καθυστερήσει για περίπου έξι μήνες την εφαρμογή του εμπάργκο προκειμένου να δώσει χρόνο στις χώρες-μέλη της που βασίζονται πολύ στο ιρανικό πετρέλαιο να βρουν εναλλακτικές πηγές.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .