Image and video hosting by TinyPic

31/12/11

Πραγματοποιήθηκε τελικά η ιρανική δοκιμή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς...

Πραγματοποιήθηκε τελικά η ιρανική δοκιμή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη διάρκεια ναυτικής άσκησης στον Περσικό Κόλπο, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars.

Η άσκηση ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Με βάση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το βεληνεκές των πυραύλων στο ιρανικό οπλοστάσιο δεν ξεπερνά τα 2.000 χλμ -είναι δηλαδή μεσαίου, και όχι μεγάλου- αλλά μπορούν σε κάθε περίπτωση να πλήξουν σημαντικές θέσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η Τεχεράνη έχει απειλήσει ότι θα διακόψει τη μεταφορά πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ, σε περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Πάντως σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ιρανός διαπραγματευτής για τα πυρηνικά Σαΐντ Τζαλιλί αποφάσισε να στείλει επιστολή στην επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Μάργκαρετ Αστον, προκειμένου να τις εκφράσει την πρόθεση της χώρας να συμμετάσχει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Την είδηση μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο Mehr, επικαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο.

«Ο Τζαλιλί πρόκειται να στείλει επιστολή στην Μάργκαρετ Αστον για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων» τόνισε ο Ιρανός πρεσβευτής στη Γερμανία Αλιρέζα Σεΐχ Ατάρ.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έφτασαν σε αδιέξοδο τον περασμένο Ιανουάριο.

Η ΕΕ εξετάζει την επιβολή απαγόρευσης -ήδη ισχύει στις ΗΠΑ- των εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου, αν και διπλωμάτες θεωρούν ότι υπάρχει αμφιβολία στους κόλπους της ΕΕ για το ποιον πραγματικά θα βλάψει μια τέτοια απόφαση.

Την περασμένη Τρίτη η Τεχεράνη ξεκαθάρισε ότι δεν θα διστάζει να διακόψει τη μεταφορά πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ αν τις επιβληθούν κυρώσεις.

Μάλιστα, ο υπουργός Πετρελαίου προειδοποίησε πως η τιμή του αργού θα ξεπεράσει τα 200 δολάρια το βαρέλι αν υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Δύσης για κυρώσεις.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .