Image and video hosting by TinyPic

16/12/11

Αν οι δημοσκοπήσεις λένε αλήθεια, τότε όλοι μαζί πρέπει να αυτοκτονήσουμε. Μα είναι δυνατόν να ψηφίζουμε ακόμα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ή ΛΑΟΣ;

Στην τελική ευθεία για την αυτοδυναμία μπαίνει η Νέα Δημοκρατία, με τον Αντώνη Σαμαρά να «ηγείται» των πολιτικών αρχηγών στη δημοτικότητα καταγράφοντας ποσοστό 20,1% υψηλότερο ακόμη και από του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου (17,5%). Η κοινωνική διάσταση όμως της οικονομικής κρίσης, όπως αποτυπώνεται στην εξαμηνιαία έρευνα «Τάσεις» της εταιρείας MRB, πραγματικά, σοκάρει: το 87,7% δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις του, σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες βλέπουν γενικευμένη κοινωνική έκρηξη τους επόμενους μήνες και το 65,4% - παρά τις αιματηρές θυσίες που έχει υποστεί- εκτιμά ότι η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. Η απογοήτευση και η απαισιοδοξία είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας (πάνω από 85%) ενώ η ανεργία κατατάσσεται ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα από το 72,4% των ερωτηθέντων. Στην ερώτηση- εκτίμηση σχετικά με την εργασία τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 47,1% απαντά «δεν εργάζομαι» ενώ μόλις το 0,3% δηλώνει ότι μπορεί να διατηρήσει τη δουλειά του και να αυξήσει τις απολαβές του…
Στο πολιτικό σκηνικό, το κλίμα είναι σαφώς υπέρ της ΝΔ καθώς εξασφαλίζει εντυπωσιακό προβάδισμα με 13,5% στην εκτίμηση ψήφου και συγκεντρώνει ποσοστό 32,7% έναντι 19,1% που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να δικαιούται 140 έδρες ενώ το ΠΑΣΟΚ μόλις 53. Οι πρώτες ρωγμές καταγράφονται στο προφίλ του μεταβατικού πρωθυπουργού ο οποίος αξιολογείται πλέον αρνητικά από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης και η νέα κυβέρνηση, κατώτερη των προσδοκιών.
Τα ευρήματα της έρευνας δικαιώνουν τον Αντώνη Σαμαρά για την πολιτική που ακολουθεί καθώς εμφανίζεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός (22,2% έναντι 8,6% του Γιώργου Παπανδρέου. Στην παράσταση νίκης η διαφορά υπέρ της ΝΔ φτάνει στις 34,8% ποσοστιαίες μονάδες ενώ αρνητικά αξιολογείται τόσο η μεταβατική κυβέρνηση όσο και ο Λουκάς Παπαδήμος: Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (55,1%) απαντά ότι είναι κατώτερη ή χειρότερη από ότι προσδοκούσε, το 48% «βαθμολογεί» αρνητικά τον μεταβατικό πρωθυπουργό και το 60,1% εκτιμά ότι η κυβέρνηση συνεργασίας δε θα πετύχει τους στόχους της. Χαρακτηρίζεται ως «ειδικού σκοπού» από την πλειοψηφία του 69,9% ενώ είναι επιτακτικό το αίτημα για εκλογές από το 60,7% είτε αυτές διεξαχθούν άμεσα (26,7%) είτε γίνουν χωρίς καμια καθυστέρηση πέραν της προθεσμίας της 19ης Φεβρουαρίου.
Η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 66,2% και σύμφωνα με τα γαλάζια στελέχη, «θα αυξηθεί κατά την προεκλογική περίοδο οδηγώντας τη ΝΔ στην αυτοδυναμία». Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ «κρατά» μόνο το 33,7% των ψηφοφόρων του με σημαντικές διαρροές σε όλα τα κόμματα και τους αναποφάσιστους να φτάνουν το 33%.
Σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου της MRB, η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική με την είσοδο της Δημοκρατικής Αριστεράς (7% και 19 έδρες) και των Οικολόγων Πρασίνων (4,7% και 13 έδρες) ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη με τη «Δημοκρατική Συμμαχία» δεν ξεπερνά το 2,5%. Στην ίδια έρευνα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 11,2% και εξασφαλίζει 31 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,8% και 24 έδρες, ο ΛΑΟΣ 7,1% και 20 έδρες.
Στην κούρσα διαδοχής του ΠΑΣΟΚ, προηγείται ως καταλληλότερος για την ηγεσία του κόμματος σε περίπτωση αποχώρησης του Γιώργου Παπανδρέου (που επιθυμεί το 72,9%), ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 28,4% και ακολουθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος με 27,9%.
Η κρίση του πολιτικού συστήματος είναι όμως παρούσα, όπως προκύπτει από τους δείκτες ικανότητας διακυβέρνησης, όπου μπορεί να προηγείται η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ αλλά η απάντηση «κανένα» κυριαρχεί από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων.

Photobucket

1 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

ΟΧΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΚΚΕ 'Η ΣΗΝΑΣΠΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ.ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΤΕ........ΚΟΤΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ
ΤΟ. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙΤΗ .Μ ΚΟΡΚΟΝΑΚΗ ΠΟΛΥΓΩΝΟ. ΑΘΗΝΑ

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .