Image and video hosting by TinyPic

5/12/11

Έρχονται τα κτήνη, φέρνοντας μέτρα φωτιά...

Eξαιρετικά κρίσιμο για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας αλλά και την θέση της στην ζώνη του ευρώ θα είναι το επόμενο δεκαήμερο.

Τα βλέμματα όλων βέβαια είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Παρασκευής αλλά αναμένονται και σημαντικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει στην Ουάσιγκτον το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να αποφασίσει την εκταμίευση της 6ης δόσης. Στο μικροσκόπιο της ηγεσίας του Ταμείου θα τεθεί και η έκθεση του επικεφαλής του κλιμακίου των ελεγκτών στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, στην οποία επισημαίνεται ότι, χωρίς την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και χωρίς το κούρεμα των ομολόγων, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται στην Αθήνα τα χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας, τα οποία θα προετοιμάσουν την επίσκεψη των επικεφαλής τους (Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, Ματίας Μορς της Κομισιόν και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ), η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου.

Κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 16 Δεκεμβρίου, οι ελεγκτές της τρόικας θα συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση τη νέα δανειακή σύμβαση αλλά και το νέο μνημόνιο που θα την συνοδεύει.

Αφενός, θέλουν να διαπιστώσουν αν έχουν τακτοποιηθεί οι εκκρεμότητες που είχαν εντοπίσει κατά την τελευταία επίσκεψή τους.

Ειδικότερα ζητούν:

-Να διασφαλιστεί, ενδεχομένως και με τη λήψη νέων μέτρων, ότι το έλλειμμα του 2011 δεν θα ξεπεράσει το όριο του 9%.

-Να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στην κυβερνητική επιτροπή.

-Να προετοιμαστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με βασικούς στόχους τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

-Να επιταχυνθούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι αποκρατικοποιήσεις.

-Να γίνουν οι προετοιμασίες για τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που θα χρειαστεί μετά το κούρεμα των ομολόγων.

Αφετέρου, θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το πακέτο των μέτρων, ύψους 7 δισ. ευρώ που θα ληφθούν για την περίοδο 2013-2015, το οποίο θα οριστικοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται μέτρα - φωτιά όπως απολύσεις στο Δημόσιο, νέες περικοπές στις συντάξεις, αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια των δικαστικών, γιατρών, στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας και μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα.

Παράλληλα, η τρόικα πιέζει ώστε κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι να επανεξετάσουν το θέμα των κατώτερων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα αλλά και της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .