Image and video hosting by TinyPic

29/12/11

Έρχονται μεγάλα σοκ...

Ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός επισημαίνει ότι, εν όψει του νέου έτους, αντιμετωπίζουμε οικονομική αβεβαιότητα στη μεγαλύτερη δυνατή κλίμακα.

Πριν από ένα χρόνο, τονίζει, οι κυβερνήσεις και οι αναλυτές ήταν ελαφρώς αισιόδοξοι ότι τα χειρότερα είχαν παρέλθει. Αυτή αποδείχθηκε μια ολότελα λανθασμένη άποψη.

Ακόμα και πριν από τη ραγδαία επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη, ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης είχε αρχίσει να φθίνει.

Τόσο οι Η.Π.Α. όσο και η Βρετανία επιδείκνυαν επιδόσεις κατώτερες του αναμενόμενου, ενώ οι ανησυχίες για εκτίναξη του πληθωρισμού στις αναδυόμενες οικονομίες έδωσαν τη θέση σε φόβους για ραγδαία επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, ιδιαίτερα στην Κίνα.

Ωστόσο, τονίζει, το κυρίαρχο πρόβλημα ήταν και ακόμα είναι η Ευρωζώνη. Ήδη από τον Σεπτέμβριο η HSBC είχε προειδοποιήσει ότι η διάλυσή της θα πυροδοτούσε ένα νέο μεγάλο κραχ.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι κυβερνήσεις πλέον αναγνωρίζουν αυτόν τον κίνδυνο.
Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι, παρά τις ενδείξεις ότι η Ευρωζώνη λαμβάνει μέτρα για την άμεση επίλυση του προβλήματος, οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται.

Οι ίδιες μας οι προβλέψεις, λέει η HSBC, έχουν υποστεί σημαντικές αναθεωρήσεις προς τα κάτω. Πλέον, επισημαίνει, προβλέπει κανονικότατη ύφεση για την Ευρωζώνη και τουλάχιστον τεχνική ύφεση για τη Βρετανία, παράλληλα με αναιμική ανάκαμψη στις Η.Π.Α. και χαμηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης σε διάφορα κομμάτια του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .