Image and video hosting by TinyPic

17/11/11

Άθλιοι προδότες, μη τολμήσετε να δώσετε στον Νταλάρα το ληστρικό επιτόκιο...


Πιέσεις για να εξασφαλίσουν υψηλότερα επιτόκια στα νέα ομόλογα και να περιορίσουν έτσι την καθαρή ζημιά που θα υποστούν από το κούρεμα των υφιστάμενων τίτλων κατά 50%, ασκούν οι τράπεζες. Ο εκπρόσωπος των τραπεζών Τσαρλς Νταλάρα συναντήθηκε χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο μεταφέροντας το σχέδιο ανταλλαγής των ομολόγων, το οποίο όμως αν γίνει δεκτό ως έχει δεν θα επιφέρει την ελάφρυνση των τόκων (4 με 5 δισ. ευρώ ετησίως), που προσδοκά η κυβέρνηση. Οι απαιτήσεις των τραπεζών για το ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων, το οποίο φθάνει σύμφωνα με πληροφορίες το 8%, αλλά και το λεγόμενο αναπροεξοφλητικό επιτόκιο με το οποίο οι τράπεζες υπολογίζουν πόση θα είναι η καθαρή ζημιά που θα υποστούν από το περίφημο PSI+, προκαλούν σοβαρά προσκόμματα στην επιτυχία του προγράμματος.

Η πλευρά των τραπεζών, αξιοποιώντας τα μεγάλα κενά της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, εμφανίζεται αδιάλλακτη επιχειρώντας να επιβάλει τις θέσεις της. Η πρώτη προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι απαιτήσεις των τραπεζών στο «πνεύμα της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου» θα γίνει σήμερα στα κεντρικά γραφεία της Deutche Bank στη Φρανκφούρτη όπου ο επικεφαλής της τράπεζας και πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Γ. Ακερμαν μαζί με τον Τσ. Νταλάρα θα διαπραγματευθούν για τα δύο παραπάνω επίμαχα ζητήματα με εκπροσώπους της Ε.Ε.

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο έχει ήδη γνωστοποιήσει στην Ε.Ε και στην Ελλάδα ένα σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων το οποίο προβλέπει τρία εναλλακτικά σενάρια. Στη συνάντηση αυτή είναι πιθανόν να συμμετάσχει και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης ο οποίος θα κληθεί να παρουσιάσει την «αντιπρόταση» της χώρας μας, η οποία όμως είναι αμφίβολο κατά πόσο έχει αποκρυσταλλωθεί ακόμη και σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Αντιθέτως, από την πλευρά των τραπεζών τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα καθώς απ' ό,τι φαίνεται το IIF έχει ήδη κάνει συστηματική προεργασία προκειμένου να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία όπως βεβαιώνουν οδηγεί σε απώλειες σε όρους καθαράς παρούσας αξίας 51-53% για τις τράπεζες.

Καταρχήν, σύμφωνα με την πρόταση αυτή, τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με βάση το βρετανικό δίκαιο, καθιστώντας έτσι αδύνατη μια μελλοντική αναδιάρθρωση του χρέους. Επιπροσθέτως:

* Οι τράπεζες υπολογίζουν τις ζημιές τους ανεβάζοντας το αναπροεξοφλητικό επιτόκιο στο 12% από 9% που το είχαν θέσει στη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Οσο μεγαλύτερο είναι το επιτόκιο αυτό τόσο μειώνεται η αποτίμηση των νέων ομολόγων που θα λάβουν οι τράπεζες. Συνακόλουθα η ζημιά των τραπεζών αυξάνεται καθώς περιορίζεται η καθαρά παρούσα αξία που θα έχουν οι τράπεζες μετά το κούρεμα και την ανταλλαγή των ομολόγων. Η παραδοχή αυτή όμως οδηγεί στη δεύτερη απαίτηση των τραπεζών για υψηλότερο επιτόκιο.

* Ετσι το επιτόκιο των νέων τίτλων, το οποίο θα προσαυξάνεται αν αρχίσει να ανακάμπτει το ΑΕΠ της χώρας, θα μπορεί ν' αγγίξει το 8%. Η απαίτηση αυτή όμως μπορεί να οδηγήσει στη φαλκίδευση της Συμφωνίας της Ε.Ε. καθώς το όφελος που θα έχει ο Προϋπολογισμός από τους τόκους θα είναι περιορισμένο, αφήνοντας έτσι «στον αέρα» το στόχο για τη μείωση του Δημόσιου Χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .