Image and video hosting by TinyPic

15/11/11

Υποχρεωτικά τα τσιγάρα θα σβήνουν από μόνα τους...

Την υποχρεωτική κυκλοφορία, από τις 17 Νοεμβρίου, σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τσιγάρων με «μειωμένη ροπή ανάφλεξης», δηλαδή τσιγάρων που σβήνουν από μόνα τους όταν δεν χρησιμοποιούνται και τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιές, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αλλαγή που εφαρμόζεται, βάσει των νέων προτύπων, αφορά στη μείωση της «ροπής ανάφλεξης» στην οποία οφείλεται η ικανότητα ενός τσιγάρου που εγκαταλείπεται αναμμένο να προκαλέσει πυρκαγιά. Οι κατασκευαστές τσιγαρόχαρτου έχουν τροποποιήσει την παραγωγή του προϊόντος τους για να τοποθετήσουν δύο δακτυλίους από πιο παχύ χαρτί στα δύο άκρα του τσιγάρου.

Αν το τσιγάρο εγκαταλειφθεί, ο καπνός που καίει θα φθάσει στον έναν από αυτούς τους δακτυλίους και θα πρέπει να σβήσει από μόνος του διότι ο δακτύλιος περιορίζει την παροχή αέρα/οξυγόνου. Τα τσιγάρα αυτά μειώνουν τον χρόνο καύσης, περιορίζοντας τις πιθανότητες να πάρουν φωτιά τα έπιπλα, τα κλινοσκεπάσματα ή άλλα υλικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα τσιγάρα που εγκαταλείπονται αναμμένα αποτελούν μία από τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης θανάσιμων πυρκαγιών στην Ευρώπη. Ειδικότερα, από το 2003 έως το 2008 οι πυρκαγιές που οφείλονται σε τσιγάρα ανέρχονται σε περισσότερες από 30.000 ετησίως, προκαλώντας περισσότερους από 1.000 θανάτους και περισσότερους από 4.000 τραυματισμούς.
Από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να μειωθεί κατά περισσότερο από 40% με την εισαγωγή των τσιγάρων με «μειωμένη ροπή ανάφλεξης».

Το συγκεκριμένο μέτρο ασφάλειας εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένες χώρες του κόσμου (Η.Π.Α., Καναδάς, Αυστραλία) καθώς και στη Φινλανδία από τον Απρίλιο του 2010.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την εφαρμογή του νέου μέτρου στη Φινλανδία χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικά καθώς ο αριθμός των πυρκαγιών από ανάφλεξη τσιγάρων μειώθηκε κατά 43%.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .