Image and video hosting by TinyPic

9/10/11

Το Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών, που εδρεύει στο Παρίσι, επιδιώκει την κατάργηση της «Μέσης Ώρας»...

Το Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών, που εδρεύει στο Παρίσι, επιδιώκει την κατάργηση της «Μέσης Ώρας», Γκρίνουιτς, η οποία χρησιμοποιείται ως μέσο υπολογισμού της ώρας σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στη θέση της θα «τοποθετηθεί» ένα νέο σύστημα μέτρησης του χρόνου το οποίο θα βασίζεται σε ατομικά ρολόγια.

Η Ώρα Γκρίνουιτς καθιερώθηκε το 1847 και ονομάζεται έτσι γιατί η Ζώνη Μηδέν περνά από τον μεσημβρινό του Γκρίνουιτς, έξω από το Λονδίνο. Ο πλανήτης χωρίζεται σε 24 ζώνες με πλάτος 15 μοίρες η καθεμία.

Μέχρι το 1972 η μέτρηση της ώρας γινόταν με βάση αποκλειστικά την περιστροφή της Γης. Καθώς όμως η ταχύτητα της περιστροφής της Γης μειώνεται, το εν λόγω σύστημα ενδεχομένως να εμφανίζει «λανθασμένη ώρα», αποσυντονίζοντας έτσι τα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά συστήματα. Έτσι, την ίδια χρονιά υιοθετήθηκε η «Παγκόσμια Συντονισμένη Ώρα», που βασίζεται σε ατομικά ρολόγια, αλλά και στην περιστροφή της Γης, απλώς οι αρμόδιοι φροντίζουν να διορθώνουν τους δείκτες του ρολογιού προσθέτοντας τα χαμένα δευτερόλεπτα όταν χρειάζεται.

Σύμφωνα όμως με την πρόταση των Γάλλων, το νέο σύστημα θα επιδέχεται πολύ λιγότερες διορθώσεις. Το πρόβλημα ωστόσο, όπως επισημαίνουν αρκετοί επιστήμονες είναι ότι ένα ρολόι που δεν υπολογίζει καθόλου την περιστροφή της Γης ενδεχομένως να δείχνει μεσάνυχτα στις 12:00 το μεσημέρι, πρόβλημα ωστόσο που δεν αναμένεται να εμφανιστεί πριν από… 36.000 χρόνια.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .