Image and video hosting by TinyPic

6/2/12

Συνέχισε να λες μπαρούφες Σαμαρά. Έρχεται η ώρα που δεν θα έχεις την πολυτέλεια να μείνεις στην χώρα...

Τις συνέπειες της επικείμενης συμφωνίας των πολιτικών αρηγών προσπαθεί να εκτιμήσει και να διαχειριστεί επικοινωνιακά ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς κατά τρόπο που να διατηρήσει την συνοχή του κόμματός του και την προοπτική εξουσίας του.

Ο κ. Σαμαράς έχει αποδεχθεί το βασικό πακέτο της συμφωνίας προκειμένουν να ολοκληρωθεί το PSI και η δανειακή σύμβαση και να μην υπάρξει κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας. Από την πλευρά του προβάλλει ότι για πρώτη φορά έγινε διαπραγμάτευση με την Τρόικα κάτι που θεωρεί ότι είναι δική του επιτυχία. Στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης ο κ. Σαμαράς λέει ότι απέτρεψε τα υφεσιακά μέτρα. Πρώτον την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού που θα είχε επιβάρυνση στην ύφεση κατά 3,5% για το 2012 εκτινάσσοντάς την ακόμη και με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς πάνω από το 7%. Επίσης υποστηρίζει ο κ. Σαμαράς αποφεύχθηκε η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα είχε συνέπεια να αυξηθούν περαιτέρω 16 φόροι που σχετίζονται με τα ακίνητα. “Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη ύφεση” δήλωσε χαρακτηριστικά. Στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι η μείωση του κατώτερου μισθού θα περιοριστεί μόνο στους νεοπροσλαμβανόμενους και δεν θα συμπαρασύρει προς τα κάτω όλα τα κλιμάκια των μισθωτών. Ωστόσο αυτό δεν είναι βέβαιο και υπάρχουν εκτιμήσεις μέσα από το κόμμα σύμφωνα με τις οποίες η συνολική μείωση θα φθάσει στο 20% των αποδοχών των μισθωτών όταν ο 13ος και ο 14ος μισθός αντιστοιχεί στο 14% των αποδοχών.

Ανάλογες συνέπειες θα υπάρξουν και στις συντάξεις και φυσικά στα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον για τους νέους μέχρι 25 ετών ισχύει ήδη ότι προσλαμβάνονται με μισθό 20% χαμηλότερο από τον κατώτερο της Εθνικής Συλλογικής Συμβασης, γι αυτή την κατηγορία η μείωση θα φθάσει το 40%.

Η μείωση του κατώτερου μισθού σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων μέσω της μετενέργειας και της επέκτασης των ατομικών συμβάσεων και όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο αυξημένης ανεργίας οδηγεί στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων όπως άλλωστε επιθυμεί η Τρόικα. Ανοικτό παραμένει και το θέμα των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ των επικουρικών ταμείων που ήταν κόκκινη γραμμή για τον κ. Σαμαρά. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμβιβασμός ώστε οι μειώσεις να γίνουν από ένα ποσό και επάνω. Τα μέτρα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ που ζητά η Τρόικα υπολογίζονται σε περίπου 3,5 δις ευρώ που θα προκύψουν από περικοπές των δαπανών των υπουργείων και από απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης ο κ. Λουκάς Παπαδήμος περιέγραψε στους πολιτικούς αρχηγούς αφόρητες πιέσεις από την πλευρά των εταίρων και των δανειστών της χώρας. Σήμερα πάντως θα δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς το πλήρες 15σέλιδο κείμενο του οικονομικού προγράμματος που ζητά η Τρόικα οπότε θα γίνει γνωστό στις λεπτομέρειές του όλο το πακέτο των μέτρων.

Σήμερα το βράδυ μετά τη νέα σύσκεψη των αρχηγών θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ μαζί με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται. Εντός της εβδομάδας και μετά την συνεδρίαση του Eurogroup θα συγκληθεί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Καθώς είναι δεδομένες οι αντιδράσεις από πολλούς βουλευτές ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει τις αποφάσεις του και να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα ώστε να μην χρειαστεί να βάλλει θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά τις ψηφοφορίες στην Βουλή.

Για το θέμα των υπογραφών σε πολιτική συμφωνία που εκτιμάται ότι θα ζητήσουν οι ευρωπαίοι ο κ. Σαμαράς ελπίζει να το αποφύγει και λέει ότι “η μεγαλύτερη δέσμευση είναι η ψήφος στην Βουλή”. Σημαντικές όμως είναι οι αντιδράσεις που υπάρχουν και από τους συνδικαλιστές του κόμματος οι οποίοι έχουν σημαντικά ερείσματα στην λαική δεξιά και οι οποίοι θεωρούν “απαράδεκτη” την συμφωνία των αρχηγών. Στο πλαίσιο αυτό έχει ενδιαφέρον η αντιμνημονιακή εκδήλωση που έχει προγραμματίσει για την Τετάρτη το βράδυ ο υπεύθυνος συνδικαλιστικού του κόμματος κ. Γιάννης Μανώλης ο οποίος τάσσεται απερίφραστα κατά της συμφωνίας των αρχηγών.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .