Image and video hosting by TinyPic

17/1/12

Η δεύτερη πράξη της σαρωτικής επίθεσης της S&P...

Η δεύτερη πράξη της σαρωτικής επίθεσης της S&P στην οικονομία της Ευρωζώνης παίχτηκε το βράδυ της Δευτέρας, καθώς ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε την υποβάθμιση και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης, του γνωστού μας EFSF, κατά μία κλίμακα (σε ΑΑ+ από ΑΑΑ).

Η κίνηση κατά πολλούς ήταν αναμενόμενη, ιδίως από τη στιγμή που την Παρασκευή είχε υποβαθμίσει όχι μία, αλλά δύο χώρες – χρηματοδότες του Ταμείου με την ανώτατη αξιολόγηση, δηλαδή τη Γαλλία και την Αυστρία.

Εξάλλου και ο ίδιος ο Μόριτς Κράμερ, ο υπεύθυνος της S&P για την αξιολόγηση των κρατών στην Ευρώπη, είχε προαναγγείλει αυτή την εξέλιξη από το Σάββατο, μιλώντας στο Bloomberg.

Το θέμα πλέον έγκειται στο κατά πόσον αυτή η υποβάθμιση θα θέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στο EFSF το οποίο βάσιζε στην αξιολόγηση ΑΑΑ την ικανότητά του να δανείζεται με χαμηλό κόστος από τις αγορές και στη συνέχεια να χορηγεί δάνεια στις χώρες της ευρωζώνης.

Πάντως, σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφέρει ότι η υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν επηρεάζει τη δανειοδοτική ικανότητα του Ταμείου.

"Η υποβάθμισε σε ΄AA+΄ από ένα οίκο δεν πρόκειται να μειώσει την δανειοδοτική ικανότητα των 440 δισ. ευρώ του EFSF", δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, απαντώντας στην υποβάθμιση της S&P.

Πρόσθεσε ότι το EFSF "διαθέτει επαρκή μέσα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο των υφιστάμενων αλλά και μελλοντικών προγραμμάτων προσαρμογής" μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο μόνιμος μηχανισμός της Ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) τον Ιούλιο του 2012.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .