Image and video hosting by TinyPic

15/1/12

Ο Σόιμπλε «μπλόκαρε» τη συζήτηση για το PSI...

Στις πιέσεις της Γερμανίας και κυρίως του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οφείλεται η εμπλοκή της τελευταίας στιγμής στις διαπραγματεύσεις για τους όρους αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που σταμάτησαν την Παρασκευή και θα συνεχισθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Η Γερμανία αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρούν πως για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος μετά την εφαρμογή του PSI χρειάζεται μεγαλύτερο κούρεμα, όχι κατ’ ανάγκη στο ύψος του ποσοστού που παραμένει 50% αλλά στο ύψος της σωρρευτικής ζημιάς που θα πρέπει να αναλάβουν οι ιδιώτες πιστωτές. Γι’ αυτό και ο κ. Σόιμπλε παρενέβη στις διαπραγματεύσεις ζητώντας από τον κ. Νταλάρα να μεταφέρει στα μέλη του IIF που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις να αποδεχθούν χαμηλότερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα που θα λάβουν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, το οποίο πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 2-4%, αισθητά χαμηλότερου από το επιτόκιο που ζητούν οι τράπεζες.

Παρά την εμπλοκή, η κυβέρνηση εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξη και θεωρεί πως η επίλυση των προβλημάτων και η θετική κατάληξη σε συμφωνία είναι εφικτή.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των πιστωτών θα συνεχισθούν από τη Δευτέρα με στόχο έως την Τετάρτη που επανέρχεται ο κ. Νταλάρα στην Αθήνα, να έχουν πλησιάσει σε μια πρόταση που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η πίεση του κ. Σόιμπλε για χαμηλότερο επιτόκιο, διευκολύνει το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί να αυξήσουν τη δική τους συμμετοχή κατά αρκετά δις ευρώ. Πάγια θέση της Γερμανίας από την αρχή των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές ήταν πως οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών, θέση με την οποία συμφωνεί και το ΔΝΤ.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .