Image and video hosting by TinyPic

23/1/12

Σε λίγο δεν θα δίνουν φάρμακα στους ασθενείς, αλλά μαντζούνια. Γυρνάμε στην εποχή των κομπογιαννιτών...

Με «κούρεμα» στην υπέρμετρη συνταγογράφηση φαρμάκων θα επιχειρήσει το υπουργείο Υγείας να τιθασεύσει τη φαρμακευτική δαπάνη, έπειτα και από τις πιέσεις της Τρόικας για περαιτέρω μείωση της συγκεκριμένης δαπάνης στην χώρα μας κατά τουλάχιστον ένα δισ. ευρώ.

Προς την κατεύθυνση αυτή μελετάται η συνταγογράφηση των γιατρών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με βάση τη δραστική ουσία και όχι με την εμπορική ονομασία των φαρμάκων. Επιπλέον, οι γιατροί του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρμοδίων σε ό,τι αφορά τον όγκο των φαρμάκων που συνταγογραφούν.

Βαριές θα είναι οι ποινές για τους γιατρούς που σημειώνουν… εξαιρετικές επιδόσεις στη συνταγογράφηση -μεταξύ άλλων προβλέπεται η απομάκρυνση τους από τον ΕΟΠΠΥ για τουλάχιστον ένα χρόνο σε περίπτωση που διαπιστωθεί… ροπή προς τη συνταγογράφηση, αλλά και «απαγορευτικό» στη σύναψη συμβάσεων με άλλα ταμεία. Παράλληλα, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα υποχρεούνται να συνταγογραφούν γενόσημα, δηλαδή αντίγραφα φάρμακα -εξαιρούνται όσα σκευάσματα έχουν διασφαλισμένη ακόμη την πατέντα τους, στην περίπτωση αυτή ο γιατρός μπορεί να επιλέγει ποιο φάρμακο, το πρωτότυπο ή αντίγραφο, θα συνταγογραφεί.

Άλλωστε όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος με την ευκαιρία της συνάντησης που είχε με την Τρόικα το Σάββατο, «τα γενόσημα φάρμακα είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ανάπτυξη αλλά και για να μειωθεί η δαπάνη». Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι ο όγκος των συνταγογραφούμενων γενόσημων φαρμάκων να φτάσει στο 25% έναντι του σημερινού 18%.

Κατά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους εμπειρογνώμονες της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αμφότερες πλευρές συμφώνησαν ότι η φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να μειωθεί κατά 900 εκατομμύρια ευρώ εντός του 2012 και ότι συνολικά η δαπάνη δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 3,2 δισ ευρώ. Η δαπάνη το 2011 ήταν 4,1 δισ. ευρώ.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .