Image and video hosting by TinyPic

25/1/12

Μείζον ενδοκυβερνητικό ζήτημα...

Μείζον ενδοκυβερνητικό ζήτημα προκύπτει από τη ψηφοφορία για τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών, με τη Βουλή να λέει «όχι» στην ρύθμιση για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.

Αναλυτικά, από τους 264 βουλευτές που ψήφισαν μόνο 101 βουλευτές υπερψήφισαν, 65 καταψήφισαν και 87 δήλωσαν «παρών».

Λίγο πριν από την ψηφοφορία βουλευτές από όλα τα κόμματα ζήτησαν από τον κ. Λοβέρδο να αποσύρει την επίμαχη διάταξη, ο Υπουργός Υγείας όμως τόνισε με όλους τους τρόπους ότι δεν σκοπεύει να κάνει πίσω, λέγοντας ότι η απόσυρση της διάταξης εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα στα οποία ο ίδιος δεν σκοπεύει να υποκύψει.

Στα δυο χωρισμένο το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ ήταν χωρισμένο κυριολεκτικά στα δύο, με τους βουλευτές να κάνουν το νομοσχέδιο «φύλλο και φτερό» λέγοντας «όχι» σε αρκετές από τις διατάξεις του. Οι διαρροές από το ΠΑΣΟΚ υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 50.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για την κατάσταση που επικρατούσε στο ΠΑΣΟΚ κατά την ψηφοφορία αποτέλεσε το γεγονός ότι ακόμα και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος κ. Πάνος Μπεγλίτης καταψήφισε τέσσερα από τα έντεκα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία.

«Κόκκινο πανί» για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσαν κυρίως οι διατάξεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των δικηγόρων (άρθρο 6), η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, τα άρθρα16-19 που αφορούν συγχωνεύσεις εταιρειών του Δημοσίου (ΕΟΜΜΕΧ, ΕΒΕΤΑΜ, ΕΚΕΠΥ κλπ) καθώς και το άρθρο 24 για τα επιδόματα των συνταξιούχων συγκεκριμένων φορέων, αφού υπολογίζεται ότι πάνω από 45 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπαν όχι στις παραπάνω ρυθμίσεις.

«Ναι» σε όλα τα άρθρα από τη ΝΔ, εκτός από τη διάταξη για τα φαρμακεία

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισε τελικά όλα τα κρίσιμα άρθρα του πολυνομοσχεδίου (ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών και του επαγγέλματος των δικηγόρων, συγχωνεύσεις υπηρεσιών του
Δημοσίου) παρά τις ενστάσεις που είχε διατυπώσει κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, με εξαίρεση την ρύθμιση για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων όπου η ΝΔ ψήφισε «παρών».

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψήφισε την ρύθμιση κατηγορώντας τον Υπουργό Υγείας ότι κατέθεσε την ρύθμιση καθυστερημένα γεγονός που δεν προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής και δεν τους επέτρεπε να την επεξεργαστούν ικανοποιητικά.

Απουσίες με νόημα από τη ΝΔ

Εντυπωσιακός ήταν όμως ο αριθμός των απουσιών από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού περίπου 27 ήταν οι βουλευτές της ΝΔ που δεν ψήφισαν. Οι απουσίες αυτές μόνο τυχαίες δεν μπορεί να θεωρηθούν, αφού απόντες ήταν οι βουλευτές που είναι συγχρόνως και δικηγόροι και ήθελαν με αυτό τον τρόπο να εκφράσουν την αντίθεση τους στο άνοιγμα του επαγγέλματος των δικηγόρων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 15 «γαλάζιοι» βουλευτές ενώ βρίσκονταν στην αίθουσα της Ολομέλειας αποχώρησαν από την αίθουσα μετά την έναρξη της ψηφοφορίας, αφού είδαν ότι υπάρχουν σημαντικές διαρροές και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και θέλησαν με τον τρόπο αυτό να διευκολύνουν την καταψήφιση της διάταξης. Τέσσερις ήταν οι απουσίες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

«Ναι» σε όλα από το ΛΑΟΣ, εκτός από τα φαρμακεία

Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ ψήφισαν «ναι» σε όλα τα κρίσιμα άρθρα, με εξαίρεση την ρύθμιση για τα φαρμακεία, την οποία καταψήφισαν.

«Όχι» ψήφισαν τα κόμματα της Αριστεράς

«Όχι» σε όλα τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου ψηφίσαν τα κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά), ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία καταψήφισε τα άρθρα 17,19 και δήλωσε παρών στα άρθρα 24, 29.

Αναλυτικά, όλα τα άρθρα που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του ΚΚΕ ήταν τα : άρθρο 4 για τη συγχώνευση υπηρεσιών του Δημοσίου (220 ναι, 49 όχι, παρών 9), άρθρο 5 για την απελευθέρωση των οδικών Μεταφορών (225 ναι, 38 όχι, παρών 1), άρθρο 6 για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των δικηγόρων (170 ναι, 83 όχι, παρών 11) , άρθρο 7 για την εκποίηση περιουσίας του Δημοσίου (212 ναι, 61 όχι, παρών 1), άρθρα 16-19 για συγχωνεύσεις εταιρειών του Δημοσίου (ΕΟΜΜΕΧ, ΕΒΕΤΑΜ, ΕΚΕΠΥκλπ).

Για το άρθρο 16 ψήφισαν 215 ναι, 45 όχι και 4 παρών. Για το 17, 211 βουλευτές ψήφισαν ναι, 43 όχι και 10 παρών. Για το 18, 225 ψήφισαν ναι, 39 όχι και για το 19, 206 ναι, 49 όχι και 9 παρών. Το άρθρο 24 για τα επιδόματα των συνταξιούχων ψηφίστηκε από 179 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 74, ενώ 11δήλωσαν παρών. Τέλος, το άρθρο 27 για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου υπερψηφίστηκε από 224 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 39, ενώ ένας βουλευτής δήλωσε παρών.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .