Image and video hosting by TinyPic

10/1/12

Προς ξένους επενδυτές. Προσοχή, μην επενδύετε στην Ελλάδα, γιατί βουλιάζει...

Όπως ειδικότερα σημειώνει ο φλαμανδικός Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών στην ετήσια έκθεσή του, οι χειρότερες επιδόσεις των φλαμανδικών εταιρειών καταγράφονται στην Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού μιλούν για μια «καταστροφική χρονιά» και καλούν τους υποψήφιους επενδυτές στην Ελλάδα «να αλλάξουν τα σχέδιά τους», καθώς «το επενδυτικό κλίμα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα κινείται κάτω του μηδενός».

Από την πλευρά της, η κρατική υπηρεσία Delcredere, που είναι επιφορτισμένη, μεταξύ άλλων, με την ασφάλιση επενδύσεων σε ξένες χώρες, προχωρεί σε παρόμοιες επισημάνσεις, διαβεβαιώνοντας ότι το εμπόριο με την Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε «νεκρό σημείο»: «Η Ελλάδα έχει βουλιάξει οικονομικά και ως εκ τούτου οι βελγικές εξαγωγικές εταιρείες είναι εξαιρετικά προσεκτικές», επισημαίνει.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η εν λόγω υπηρεσία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι τα «χειρότερα έπονται»: «Έχουμε μεταβάλλει το βραχυπρόθεσμο μακροοικονομικό προφίλ κινδύνου για την Ελλάδα από 1 σε 4 (σε μια κλίμακα 1-7). Δεν παρέχουμε πλέον κάλυψη για δάνεια του δημοσίου τομέα, ούτε για περιπτώσεις στάσης πληρωμών από τον ιδιωτικό τομέα. Ο εμπορικός κίνδυνος, δηλαδή ο κίνδυνος σε επίπεδο εταιρειών, βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο C. Ως εκ τούτου έχουμε γίνει προσεκτικότεροι, σε ό,τι αφορά τις ασφαλίσεις πιστώσεων», υπογραμμίζουν. «Ωστόσο, οι πραγματικές στάσεις πληρωμών κινούνται προς το παρόν σε περιορισμένο επίπεδο», συμπληρώνουν.

Όπως, εξ άλλου, σημειώνεται, οι εξαγωγές φλαμανδικών προϊόντων προς την Ελλάδα έφταναν τα 2,3 δισ. ευρώ το 2008. Ένα χρόνο αργότερα μειώθηκαν κατά 13,5%, υποχωρώντας στα 2 δισ. ευρώ, ενώ ένα χρόνο αργότερα συρρικνώθηκαν κατά 12,5%, φτάνοντας τα 1,7 δισ. ευρώ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2011 - συνεχίζει η εφημερίδα - καταγράφεται μια επιπρόσθετη μείωση της τάξεως του 9%. Εξηγώντας την πτωτική αυτή τάση, ο Βέλγος πρέσβης στην Ελλάδα Μαρκ Βαν Ντεν Ρεεκ κάνει λόγο για «μεγάλες δυσκολίες», που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για να εξασφαλίσουν δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες, ούτως ώστε να προχωρήσουν σε παραγγελίες από το εξωτερικό.

Ωστόσο ο Βέλγος πρέσβης διαβεβαιώνει ότι «δεν τίθεται θέμα κατάρρευσης των βελγικών εξαγωγών στην Ελλάδα, καθώς οι βελγικές εταιρείες προσπαθούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, αφού η ελληνική αγορά παραμένει ενδιαφέρουσα, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .