Image and video hosting by TinyPic

30/1/12

Αυτά που θα έκανε ο Παπανδρέου, τα κάνει ο Παπαδήμος. Αλήθεια ποια η διαφορά; Απλά ησύχασε λίγο το πρόβατο, μιας και άλλαξε ο σφαγέας του...

Τις Συμπληγάδες του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης καλείται να περάσει η μεταβατική κυβέρνηση τα επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς η συμφωνία για το «κούρεμα» τίθεται υπό την αίρεση της εφαρμογής πρόσθετων επαχθών μέτρων σε βάρος της κοινωνίας και ειδικά των ευπαθών ομάδων. Και αν, κατά τη μυθολογία του Ομήρου, ο Οδυσσέας πέρασε τις Συμπληγάδες και τα στενά της Σκύλλας και της Χάρυβδης κανείς πριν από αυτόν δεν τα είχε καταφέρει όπως επίσης και κανείς σήμερα δεν πείθει ότι είναι τόσο ατρόμητος και έξυπνος για να επαναλάβει τον άθλο. Από τη μία πλευρά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τηρούν στάση αναμονής στο ελληνικό ζήτημα περιμένοντας την έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία δεν θα είναι έτοιμη έως τη Δευτέρα που πραγματοποιείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής και, από την άλλη ο Λ. Παπαδήμος καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ιδιωτών πιστωτών αποφασίζοντας παράλληλα για τα ανταλλάγματα και για τα νέα μέτρα που απαιτεί η τρόικα.

Μέχρι σήμερα, αποδεδειγμένα, δεν έχει διαπραγματευτεί το παραμικρό. Και όχι μόνο αυτό. Υπουργοί του έχουν ζητήσει από την τρόικα πρόσθετες παρεμβάσεις στη φορολογία, τις επικουρικές συντάξεις και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα με αποτέλεσμα τα... αιτήματά τους να γίνουν αποδεκτά και σήμερα να προβάλλονται ως εντολές από την πλευρά των δανειστών.

Παιχνίδια

Την ίδια ώρα, επενδυτικοί οργανισμοί, οίκοι αξιολόγησης, οικονομικά ινστιτούτα, αρχηγοί κρατών, κερδοσκόποι, τράπεζες και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι οποιαδήποτε haircut αποφασιστεί στα ομόλογα, η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία, φοβούμενοι μάλιστα το χειρότερο σενάριο της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι πραγματικά οριακή και ευνοεί κατεξοχήν τους κερδοσκόπους. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες στο ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφεται άνοδος των τραπεζικών μετοχών έως και κατά 90% προφανώς επειδή διακινήθηκε κάποιο σενάριο εξασφάλισης του ελέγχου των ελληνικών τραπεζών από τους μετόχους τους και αποτροπής της ένταξής τους στον EFSF. Τέτοιου είδους «ασανσέρ» σε μία χρηματαγορά των 700 μονάδων δείχνουν ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια επανέρχονται με σκοπό τον πλήρη αφελληνισμό του εγχώριου επιχειρείν και κυρίως του χρηματοπιστωτικού κλάδου, που είναι ο κατεξοχήν υποστηρικτικός πυλώνας της οικονομίας.

Τα μέτρα

Υπό αυτές τις συνθήκες ο πρωθυπουργός, παρότι επελέγη για να λύσει το πρόβλημα με το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, προσπαθεί να μετατοπίσει τις ευθύνες στους πολιτικούς αρχηγούς που τον στήριξαν φέρνοντας τους στην ουσία προ τετελεσμένων.

Η Νέα Δημοκρατία έχει εξηγήσει σε όλους τους τόνους, από τον Απρίλιο του 2010 ότι οι πρόσθετοι φόροι, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων και οι αλλεπάλληλες επιδρομές στην πραγματική οικονομία με την εκτόξευση του ΦΠΑ στα ύψη, όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά επιτείνουν την ύφεση. Παρά το γεγονός ότι το σύνολο των διεθνών παραγόντων έχει παραδεχτεί ότι το μνημόνιο απέτυχε, ο μεταβατικός το επαναφέρει στο τραπέζι ως εντολή της τρόικας. Το νέο υπόμνημα των πιστωτών περιλαμβάνει μείωση επικουρικών συντάξεων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και «ευελιξία» στους μισθούς.

Ακόμα, προβλέπονται πρόσθετα μέτρα 2,2 δισ. ευρώ, που θα καλύψουν το κενό του 2011. Η «μαύρη τρύπα» θα καλυφθεί από περιστολές στη δαπάνη για τα φάρμακα, από τον τομέα της Άμυνας και από κλείσιμο φορέων. Σε ό,τι αφορά τα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί, γιατροί, ένστολοι κ.ά.), το θέμα παραπέμπεται στην επόμενη κυβέρνηση, εφόσον συναινέσει και η τρόικα.

Οι εντολές υποτέλειας από την τρόικα

Οι εντολές είναι οι εξής:

1) Επικουρικές: να υιοθετηθεί νομοθεσία που θα προβλέπει ενιαίο ταμείο, νέο σύστημα εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων για την περίοδο 2013-2014.

2) Άνοιγμα επαγγελμάτων: επιπρόσθετα μέτρα πέραν του πολυνομοσχεδίου να καταργηθεί η παρουσία δικηγόρου σε συναλλαγές όπου απαιτείται και συμβολαιογράφος, να καταργηθεί η δυνατότητα που έχει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να επιβάλει πειθαρχικές κυρώσεις στους μηχανικούς που συμφωνούν σε «ασυνήθιστα χαμηλές τιμές», να αρθούν με νέα νομοθεσία οι περιορισμοί σε 20 επαγγέλματα, όπως ορκωτοί λογιστές, μεσίτες κ.λπ., να καταργηθεί η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών των εταιρειών σε εφημερίδες.

3) Δημόσιοι υπάλληλοι: αυστηρότερο σύστημα ελέγχου των προσλήψεων με βάση τον κανόνα «1 προς 5», με παράλληλη εφαρμογή προγράμματος στοχευμένων μειώσεων προσωπικού, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 έως το 2015.

4) Μειώσεις μισθών: με ήπιο τρόπο το κείμενο ζητά την ενεργοποίηση της νομοθεσίας για τη βελτίωση της ευελιξίας των μισθών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τρόικα αναιρεί τη θέση της για την κατάργηση του κατώτατου καθώς και του 13ου και του 14ου μισθού.

5) Μείωση εισφορών: κατά 5% τουλάχιστον των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με παράλληλη μείωση των μη σημαντικών δαπανών κοινωνικής ασφάλισης.

6) Φορολογία: αύξηση αντικειμενικών αξιών κατά 25% αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012, ανάκληση ευνοϊκών ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλαγή των προϊσταμένων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που δεν πιάνουν τους στόχους, τοποθέτηση γενικού γραμματέα Φορολογικών Θεμάτων με εξειδίκευση στο αντικείμενο, επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών, εκδίκαση του 50% των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια έως το τέλος Ιουλίου 2012 και του υπολοίπου 50% έως τον Μάρτιο του 2013, προστασία πολιτών που καταγγέλλουν περιστατικά διαφθοράς.

7) Τράπεζες: να μειωθούν μισθοί και προσωπικό στις τράπεζες, να παρουσιαστεί σχέδιο για την Αγροτική έως τον Μάρτιο και να αλλάξει ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ειδικότερα, προτείνεται η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας (συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού δικαίου και του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), ώστε να επιτραπεί/απαιτηθεί η χρήση εργαλείων με κοινές άνευ ψήφου μετοχές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε βιώσιμες τράπεζες. Επίσης, προτείνεται η Τράπεζα της Ελλάδας να εισάγει κανονισμό με τον οποίο οι απαιτήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια (core tier) των τραπεζών θα διαμορφωθούν στο 9% από τις αρχές του 2012 και στο 10% από τον Ιούλιο του 2013.

8) Ιδιωτικοποιήσεις: να πωληθούν δύο ή τρεις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .