Image and video hosting by TinyPic

29/1/12

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν φτάσαμε τυχαία στο σημερινό χάλι...

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν φτάσαμε τυχαία στο σημερινό χάλι και για να εξηγήσουν την πτώση δείχνουν τη λεγόμενη πνευματική ηγεσία του τόπου. Ανύπαρκτη, απούσα και γενικά και ειδικά. Μεταξύ των ακαδημαϊκών περιλαμβάνεται σήμερα η Σάρα, η Μάρα και το κακό συναπάντημα.

Επομένως, η εκλογή μιας δικηγόρου που διακρίθηκε για την παρουσία της σε ποινικού-οικονομικού ενδιαφέροντος δίκες στη Ακαδημία Αθηνών δεν ξενίζει... Υπάρχουν και υπήρξαν χειρότερες «εκλογές». Η «εκλογή» μιας πολιτικού που διακρίθηκε ως πολιτικός στη μαύρη περίοδο της λεηλασίας του τόπου στην Ακαδημία δεν ξενίζει. Υπήρξαν και υπάρχουν χειρότερες «εκλογές». Στη θέση του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών ήταν για καιρό ένα πρόσωπο, το οποίο και παντελώς άγνωστο στο ευρύ κοινό είναι και ήταν και καταδικασμένος για συκοφαντική δυσφήμηση ήταν. Όχι συκοφαντική δυσφήμηση στο πλαίσιο αγώνων κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπου και μια κουβέντα παραπάνω σε κάποιον εξουσιαστή ορισμένες φορές είναι επιβεβλημένη. Συκοφαντία στο πλαίσιο συναδελφικών ανταγωνισμών ήταν.

Μας ήρθαν οι σκέψεις καθώς το πρωί της περασμένης Τετάρτης παρακολουθούσαμε μια επανάληψη προβολής πνευματικού ντοκιμαντέρ στην κρατική τηλεόραση. Μιλούσαν πνευματικοί άνθρωποι και διάβαζαν ποιήματα και διηγήματά τους. Ακούσαμε αρχικά απόσπασμα από ένα βιβλίο του που διάβασε ο κ. Φωστιέρης. Λέμε ας πάει και το παλιάμπελο. Είδε φως, τον κάλεσαν και πήγε... Μπορεί να έχει γράψει και καλύτερα και έκανε κακή επιλογή... Μετά είδαμε μια κυρία να κρατάει ένα βιβλίο που είχε την πινακίδα βραβείου της Ακαδημίας Αθηνών. Ήταν η κ. Νίκη Μαραγκού από τη Μεγαλόνησο. Διάβαζε βραβευμένο ποίημά της. Τσιμπηθήκαμε... Νομίζαμε ότι ακούγαμε το σύνηθες. Δηλαδή, μια γυναίκα να λέει στη γειτόνισσα ότι φύτεψε κι άλλες τριανταφυλλιές στον κήπο του σπιτιού. Και να εξηγεί ότι η μία τριανταφυλλιά είναι από την Κίνα, η άλλη από την Αμερική, η τρίτη από τη Ρωσία κ.λπ. Και τις φύτεψε με αποστάσεις και σχήματα, όπως συνήθως...

Η κ. Μαραγκού αυτό λέει στο ποίημα. Και είχε και τις φράσεις «παρέα με το γεωμέτρη και τον κηροπλάστη» και «κι αυτές (σ.σ.: οι τριανταφυλλιές) κι εμείς περαστικοί είμαστε». Υπερήφανα η κ. Μαραγκού είπε ότι αυτό ακριβώς το ποίημα (σ.σ.: όχι το άλλο με τον Τοτό) επελέγη και τοποθετήθηκε στις αίθουσες αναμονής... νοσοκομείων της Αγγλίας μαζί με άλλα ποιήματα, ένα από κάθε χώρα. Έχουμε περιέργεια για το ελληνικό και ελπίζουμε να μην είναι κάποιο που να συμπληρώνει ότι και οι χουρμαδιές (μαζί με τις τριανταφυλλιές κι εμάς τους ανθρώπους) ένα πέρασμα κάνουν από αυτή τη ζωή... Η κ. Μαραγκού και ο κ. Φωστιέρης κάνουν αυτό που ξέρουν και μπορούν. Αλίμονο, όμως, αν είναι τα δυο πιο ξεχωριστά πρόσωπα του πνευματικού μας κόσμου. Δεν είναι, ευτυχώς.

Δεν τους γνωρίζουμε. Δεν έχουμε τίποτα μαζί τους. Είναι από τις περιπτώσεις που αποτελούν ένδειξη του γιατί και πώς πέσαμε τόσο χαμηλά. Πριν από λίγα χρόνια, είχε βραβεύσει η Ακαδημία μας το «Ζιγκ ζαγκ στις κερασιές», όπου ένας αδελφός εξηγούσε γιατί βίαζε την αδελφή του και ακόμα χειρότερα. Ναι, στην ιδιωτική τηλεόραση είναι χειρότερα. Άλλωστε, ο Μαλέλης ήταν στην κρατική, αλλά δοξάστηκε με την Πετρούλα στην ιδιωτική...


ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑPhotobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .