Image and video hosting by TinyPic

30/1/12

Ο χειμώνας έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε ανατολική και δυτική Ευρώπη...

Ο χειμώνας έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε ανατολική και δυτική Ευρώπη. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, έχουν στερήσει την ζωή σε 20 ανθρώπους σε Πολωνία και Ρουμανία, σε κατάσταση «συναγερμού» έχει τεθεί η Βουλγαρία, ενώ έκτακτα μέτρα για το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας λαμβάνουν η Ιταλία και η Γαλλία που μπαίνουν στην…κατάψυξη αυτή την εβδομάδα.

Δριμύ ψύχος επικρατεί και στην Πολωνία όπου 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου καθώς ο υδράργυρος στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας βούτηξε στους –27 βαθμούς Κελσίου.
Συνολικά, από την αρχή του χειμώνα, 48 άνθρωποι υπέκυψαν από το ψύχος, εκ των οποίων 22 τον Ιανουάριο, 19 το Δεκέμβριο και 7 το Νοέμβριο.
"Οι αριθμοί αυτοί", σύμφωνα με την Γκράζινα Πουσάλσκα, εκπρόσωπο της πολωνικής εθνικής αστυνομίας, "είναι σαφώς χαμηλότεροι από τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που οφείλεται στο ότι ο χειμώνας ήταν στην αρχή ιδιαίτερα ήπιος".
"Τα θύματα του ψύχους είναι συχνά άστεγοι, πρόσωπα που έκαναν κατάχρηση οινοπευματωδών και ηλικιωμένοι", πρόσθεσε. Οι χαμηλές θερμοκρασίες πρόκειται να διατηρηθούν και τις επόμενες ημέρες στην Πολωνία.
Ρουμανία

Σε λευκό κλοιό βρίσκεται και η Ρουμανία, όπου 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το δριμύ ψύχος το τελευταίο 24ωρο. Και οι τέσσερις θάνατοι, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας της χώρας, οφείλονται σε οξεία υποθερμία.
Από την περασμένη Τρίτη, όταν στη χώρα τέθηκε σε ισχύ "κίτρινος συναγερμός" για ισχυρές χιονοπτώσεις, έχασαν τη ζωή τους 6 άνθρωποι. Το τελευταίο 24ωρο μεταφέρθηκαν 241 άστεγοι σε νοσοκομεία και κοινωνικά κέντρα σε όλη τη χώρα.
Βουλγαρία
Πορτοκαλί συναγερμό" κήρυξαν, σήμερα, οι αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας σε όλη σχεδόν τη χώρα, λόγω του πολικού ψύχους που επικρατεί. Με εξαίρεση τρεις περιφέρειες στα νοτιοδυτικά της χώρας, όλη η υπόλοιπη Βουλγαρία έχει μπει στην … κατάψυξη, με θερμοκρασίες από –19 εώς –24 βαθμούς Κελσίου.
Παρότι το τσουχτερό κρύο είναι σύνηθες φαινόμενο για την γειτονική Βουλγαρία αυτή την εποχή, αλλά η επέκτασή του σε τόσο πολλές περιοχές της χώρας (συνολικά 15 σημεία) είναι φαινόμενο που παραπέμπει στο 1961, όπως σχολιάζουν τα τοπικά ΜΜΕ.
Ο Δούναβης άρχισε να παγώνει στην περιοχή της πόλης Σιλίστρα, ενώ 173 σχολεία παρέμειναν σήμερα κλειστά, εξαιτίας του κρύου, αλλά και της γρίπης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Σεργκέι Ιγνάτοφ.
Ιταλία-βουτιά ρεκόρ του υδράργυρου
Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας δεν πλήττει μόνο την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, αλλά μετακινείται προς τα δυτικά, αφού έντονες είναι οι χιονοπτώσεις σε Ιταλία και Γαλλία με την κακοκαιρία να προβλέπεται ότι θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα.
Το σαββατοκύριακο χιόνισε στα βόρεια της Ιταλίας, στην περιοχή του Πιεμόντε, κατά τόπους στην Λιγκουρία, στην Λομβαρδία, στο Μιλάνο. Το Τορίνο ξύπνησε στα λευκά, ενώ τα σχολεία της πόλης παρέμειναν κλειστά για λόγους ασφαλείας. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για πτώση του υδράργυρου υπό το μηδέν και παγετό για το επόμενο πενθήμερο.
Πρόκειται για «θερμοκρασίες ρεκόρ των τελευταίων 27 ετών» σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φραντσέσκο Νουτσέρα.
«Το χιόνι που έχει πέσει τις τελευταίες ώρες στα βορειοδυτικά είναι μόνο το...επιδόρπιο μιας πολύ πιο κρύας φάσης που θα βιώσουμε τις επόμενες ημέρες: θα είναι μια βδομάδα παγετού και χιονοπτώσεων για πολλές περιοχές με θερμοκρασίες-ρεκόρ» πρόσθεσε ο Νουτσέρα.
Γαλλία-σε επιφυλακή 23 διαμερίσματα
Από την κακοκαιρία που πλήττει πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν εξαιρείται ούτε η Γαλλία όπου έχουν τεθεί σε επιφυλακή 23 διαμερίσματα- κυρίως στα δυτικά- εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων και του κινδύνου σχηματισμού στρώματος πάγου στα οδοστρώματα.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .