Image and video hosting by TinyPic

29/1/12

Προσοχή. Τι θα συμβεί με τις ασφαλιστικές εταιρείες μετά το κούρεμα;

Ακριβώς όπως οι τράπεζες, σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι ασφαλιστικές εταιρείες, πολλές εκ των οποίων είναι θυγατρικές πιστωτικών ιδρυμάτων, όσον αφορά στις επιπτώσεις που θα έχει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους στους ισολογισμούς τους. Εν όψει, μάλιστα, των απαιτήσεων της Solvency IΙ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των εταιριών, η διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους θα κρίνει πολλά για πλήθος εταιριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρίες τη φετινή χρονιά θα υπολογιστούν με την παραδοχή πως τα ελληνικά ομόλογα θα κουρευτούν κατά 35%.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο συνυπολογισμός ενός μέρους των κεφαλαιακών αναγκών, που δημιουργεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ήδη από το τρέχον έτος, αποτελεί βασικό κανόνα της εποπτικής αρχής (Τράπεζα της Ελλάδος) για να δοκιμάσει τις αντοχές του ασφαλιστικού κλάδου από τη συμμετοχή στο PSI + και εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής για τη σταδιακή απόσβεση των ζημιών, που δημιουργούνται από την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων.

Για το 2010, η Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγισε τα απαιτούμενα εποπτικά κεφάλαια του κλάδου, με παραδοχή για κούρεμα 15%, γεγονός που, σε συνδυασμό με την αύξηση των ασφαλιστικών προβλέψεων του 2010 και του 2011 (σχεδόν 30%), περιορίζει δραστικά το κεφαλαιακό άνοιγμα του κλάδου στο μισό, που είχε υπολογιστεί ότι υπερέβαινε τα 2 δισ. ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε πως η κεντρική τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει να καλυφθεί σταδιακά μέχρι το 2014 το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών, που υπολογίζονται με δεδομένο το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων στο 50%.

Πάντως, οι συνθήκες αυτές θα αποτελέσουν σημαντικό crash test για πολλές εταιρίες, που δυσκολεύονται να βρουν κεφάλαια, αλλά και για την πορεία και το σχεδιασμό μεγάλων τραπεζικών ομίλων.


Πηγή: defencenet.gr

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .