Image and video hosting by TinyPic

11/1/12

Επιθέσεις με κίνητρο το θρησκευτικό μίσος...

Επιθέσεις με κίνητρο το θρησκευτικό μίσος είχαν αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να σκοτωθούν στη Νιγηρία χθες, Τρίτη, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους την δεύτερη ημέρα της εθνικής απεργίας εναντίον της κατάργησης της επιδότησης των καυσίμων που σχεδόν διπλασίασε την τιμή της βενζίνης.

Ένα έξαλλο πλήθος σκότωσε πέντε ανθρώπους σε ένα τέμενος στην πόλη Μπενίν στο νότο --επίθεση που ώθησε 3.000 μουσουλμάνους από το βορρά να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με έναν εργαζόμενο σε οργάνωση αρωγής-- ενώ στο βορρά άγνωστοι, που εκτιμάται ότι είναι ισλαμιστές εξτρεμιστές, σκότωσαν τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους σε ένα μπαρ.

Οι επιθέσεις εγείρουν φόβους ότι οι δύο μεγαλύτεροι πονοκέφαλοι του προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν σε επίπεδο ασφαλείας, οι διαδηλώσεις για την κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων και οι διαθρησκευτικές συγκρούσεις, συγκλίνουν σε ένα.

Η επίθεση στο νότο εκτιμάται ότι έγινε σε αντίποινα εναντίον των μουσουλμάνων για τις επιθέσεις που αποδίδεται στην ισλαμιστική σέκτα Μπόκο Χαράμ, περιλαμβανομένων εφόδων σε εκκλησίες οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

'Αγνωστοι που εκτιμάται ότι ήταν μέλη της Μπόκο Χαράμ άνοιξαν πυρ σε ένα μπαρ στην πόλη Πότισκαμ, στην πολιτεία Γιόμπε, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους, τέσσερις εκ των οποίων ήταν αστυνομικοί, είπε επιθεωρητής της αστυνομίας.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις για την κατάργηση της επιδότησης στα καύσιμα χθες ήταν ακόμα μεγαλύτερες από αυτές της Δευτέρας στο Λάγκος, την μεγαλύτερη πόλη της Νιγηρίας, αλλά και στην πρωτεύουσα Αμπούτζα.

Η κυβέρνηση του Τζόναθαν δηλώνει ότι δεν θα ανακαλέσει την απόφασή της, αντιμέτωπη με κινητοποιήσεις παρόμοιες με εκείνες οι οποίες στο παρελθόν είχαν οδηγήσει στην ακύρωση ανάλογων προσπαθειών.

Κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με τους συνδικαλιστές, κυβερνητικό στέλεχος είπε αργά χθες, Τρίτη, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που απεργούν δεν θα πληρωθούν, διότι η απεργία κρίθηκε παράνομη.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν την απεργιακή κινητοποίηση "την πρώτη πραγματική δοκιμασία για την προεδρία του Τζόναθαν".

Εάν "η κυβέρνηση επικρατήσει, οι προοπτικές να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε πεδία όπως το Σύνταγμα, η εκμετάλλευση του πετρελαίου και του αερίου, τα κρατικά έσοδα θα βελτιωθούν", σχολίασε ο 'Αντονι Γκόλντμαν, ένας αναλυτής για θέματα Νιγηρίας μιας εταιρίας συμβούλων στο Λονδίνο.

"Εάν επικρατήσουν οι απεργοί, το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης θα έχει δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα".

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι ένας αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε έναν διαδηλωτή στο Λάγκος την Δευτέρα συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται.

Ο Σέουν και ο Φέμι Κούτι, μουσικοί και γιοι του θρύλου της άφρομπιτ μουσικής Φέλα Κούτι, ηγήθηκαν μιας από τις μεγαλύτερες πορείες στο Λάγκος, Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι η κατάργηση της επιδότησης θα εξοικονομήσει 1 τρισ.
νάιρα (6 δισ. δολάρια) από τον προϋπολογισμό, αλλά οι πολίτες λένε ότι το κόστος μετακυλίεται σε αυτούς από όλες τις κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση δημοσίευσε διαφημίσεις στις πρώτες σελίδες πολλών εφημερίδων που αναφέρουν ότι "αυτή η κυβέρνηση εφάρμοσε τις περισσότερες υποσχέσεις της", ενώ ο Τζόναθαν δεσμεύτηκε να μειώσει τους μισθούς των μελών της κυβέρνησής του κατά 25%, αλλά αυτές οι χειρονομίες μοιάζουν κενές περιεχομένου για τους πολίτες.

Οι δεκαετίες της ενδημικής διαφθοράς στο κράτος, είτε υπό στρατιωτικές είτε υπό πολιτικές κυβερνήσεις, έχουν αφήσει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και μεταφορών, την παιδεία, την υγεία και άλλες κρίσιμες υποδομές σε άθλια κατάσταση, λένε οι διαδηλωτές.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .