Image and video hosting by TinyPic

1/1/12

Μπορεί να μας τα πάρουν όλα, αλλά σίγουρα θα μας αφήσουν τον καναπέ και τον μεγάλο σωτήρα, τον τραπεζίτη Παπαδήμο. Άλλωστε ξέρουν πόσο ραγιάδες είμαστε...

Με... άγριες διαθέσεις επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, με στόχο να κλείσουν άμεσα όλα τα ανοιχτά μέτωπα στο κομμάτι των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι ελεγκτές, στην τελευταία τους επίσκεψη, έδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση προθεσμία λίγων εβδομάδων, προκειμένου να προβεί σε όλες τις κινήσεις που απαιτούνται, ώστε να μην εκτροχιαστεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και του μνημονίου που θα τη συνοδεύει. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της τρόικας (Ε.Ε./ΔΝΤ/ΕΚΤ) χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης την επόμενη δόση-μαμούθ των 90 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, κατά την επίσκεψή τους τον Ιανουάριο θα συζητήσουν με τις ελληνικές αρχές:

-Τα πρόσθετα μέτρα και τις διορθωτικές παρεμβάσεις που χρειάζονται για να καλυφθούν οι αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του 2011, το έλλειμμα του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει το 10%. Τα μέτρα αυτά, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2012.

-Τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2013-2015 που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση.
Βασικό προαπαιτούμενο για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το επόμενο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα των ομολόγων.

Σχετικά με τα μέτρα που ζητούν, αυτά, όπως έχουν κάνει σαφές οι δανειστές, θα πρέπει να προέρχονται κυρίως από την περικοπή των δαπανών και τον περιορισμό του δημοσίου τομέα.

Επομένως, μέχρι την επόμενη επίσκεψη της τρόικας η κυβέρνηση Παπαδήμου θα πρέπει να έχει προετοιμάσει σχέδιο για τη μείωση του προσωπικού του δημοσίου τομέα κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015 αλλά και το κλείσιμο ή τη συγχώνευση τουλάχιστον 250 οργανισμών του δημοσίου τομέα.

Επίσης, η τρόικα ζητά:

-Τη μείωση των μισθών στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και κυρίως των υψηλών αμοιβών σε αυτές τις επιχειρήσεις.

-Την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο των ειδικών μισθολογίων (γιατρών ΕΣΥ, πανεπιστημιακών, στρατιωτικών, αστυνομικών κ.λπ.).

-Τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ.

-Την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 2,2 δισ. ευρώ από τα 9,5 δισ. ευρώ που δαπανά ετησίως το κράτος σε αυτόν τον τομέα.

-Την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από τις δαπάνες υγείας.

-Νέο φορολογικό νομοσχέδιο με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σε αυτό θα προβλέπεται και η κατάργηση του συνόλου των φοροαπαλλαγών και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης.

-Τη λήψη μέτρων για την καλύτερη λειτουργία των μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

-Την έναρξη διαλόγου των κοινωνικών εταίρων, με στόχο την περαιτέρω μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα.


Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .