Image and video hosting by TinyPic

7/1/12

Νέα ναυτικά γυμνάσια θα πραγματοποιήσει το Ιράν στα Στενά του Χορμούζ...

Νέα ναυτικά γυμνάσια θα πραγματοποιήσει το Ιράν στα Στενά του Χορμούζ σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Επικαλούμενο την κρατική τηλεόραση της ασιατικής χώρας αναφέρει πως οι νέες στρατιωτικές ασκήσεις είναι προγραμματισμένες για τα μέσα Φεβρουαρίου.

«Τα νέα ναυτικά γυμνάσια θα είναι διαφορετικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες που έγιναν από το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης», εξήγησε ο διοικητής του πολεμικού ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης, υποναύαρχος Ali Fadavi.

Από τα Στενά του Χορμούζ διέρχεται το 40% του πετρελαίου που διακινείται δια θαλάσσης παγκοσμίως. Την προηγούμενη Δευτέρα ολοκληρώθηκαν σε αυτή την περιοχή στρατιωτικές ασκήσεις του Ιράν διάρκειας 10 ημερών. Η συγκεκριμένη κίνηση της Τεχεράνης προκάλεσε έντονη αμηχανία στη Δύση, ειδικά μετά τις απειλές πως δυνάμεις του ιρανικού στρατού θα αποκλείσουν το στρατηγικής σημασίας πέρασμα σε περίπτωση που οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίσουν στις 30 Ιανουαρίου, όταν και διεξάγεται η Σύνοδος στις Βρυξέλλες, να ενεργοποιήσουν την προκαταρκτική συμφωνία για επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η κυβέρνηση του προέδρου Mahmoud Ahmadinejad επιδιώκει, παράλληλα με τις προκλήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο, να βρει και μια διέξοδο μέσω της διπλωματικής οδού, εντείνοντας τις επαφές της με την Τουρκία προκειμένου να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής για την έναρξη διαπραγματεύσεων όσον αφορά στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανέφερε ρητά πως το Ιράν επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα. Η είδηση προκάλεσε την έντονη ενόχληση των Η.Π.Α. και του Ισραήλ που προχώρησαν μαζί με διάφορους συμμάχους τους (π.χ. Καναδάς) στην επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .