Image and video hosting by TinyPic

25/1/12

Αυτούς ψηφίζατε τόσα χρόνια;

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αφήνει αιχμές κατά των δύο οικονομικών εισαγγελέων, τονίζοντας ότι η προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή δεν μπορεί να αποδυναμώνεται από «γκρίζες» καταγγελίες για πρόσωπα που δήθεν παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αναζήτησης της αλήθειας

Οι εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης (δεξιά) και Σπ. Μουζακίτης
Την αντικατάσταση των οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη ζήτησε χθες από τον Αρειο Πάγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου επικαλούμενος τη δική τους αρχική παραίτηση, καθώς και ότι άφησαν «βαρύτατους υπαινιγμούς» για «δήθεν παρεμβάσεις στο έργο τους», που όμως δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν και οι καταγγελίες αρχειοθετήθηκαν ως «καθ' όλα νόμιμες συστάσεις».
Στο ερώτημα που απέστειλε ο υπουργός στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) και στην πρόεδρο ΑΠ Ρ. Ασημακοπούλου υπογραμμίζει ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή και στην οικονομία αποτελεί εθνική προτεραιότητα και «η εθνική αυτή προσπάθεια δεν μπορεί να αποδυναμώνεται από ''γκρίζες'', νεφελώδεις και ατεκμηρίωτες καταγγελίες για πρόσωπα και συμφέροντα που δήθεν παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αναζήτησης της αλήθειας».
Στέλνοντας στο ΑΔΣ το συνολικό υλικό της διοικητικής έρευνας του αντεισαγγελέα ΑΠ Φ. Μακρή (που αρχειοθέτησε τις καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων), ο Μ. Παπαϊωάννου αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον τους ζητεί από το ΑΔΣ -εφόσον υιοθετήσει το αίτημα αντικατάστασής τους- να ορίσει δύο νέους αντεισαγγελείς Εφετών στην έρευνα του οικονομικού εγκλήματος, «που να μπορούν να διεκπεραιώσουν το σημαντικό και πολύτιμο έργο τους με τη νηφαλιότητα, ανεξαρτησία, υπευθυνότητα και φυσικά την αξιοπιστία, που απαιτούνται ως προϋποθέσεις για την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων τους».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου


Σχολιάζοντας την υπουργική ενέργεια, ο Σπ. Μουζακίτης δήλωσε ότι είναι μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων και δικαιωμάτων του υπουργού και εναπόκειται πλέον στην κρίση του ΑΔΣ. Ωστόσο πρόσθεσε ότι ο ίδιος θέλει να συνεχίσει να υπηρετεί ως οικονομικός εισαγγελέας, δείχνοντας ότι άλλαξε γνώμη για την αρχική παραίτηση. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι όπου και αν τοποθετηθεί θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.
Σε ερώτηση πώς σχολιάζει την υπουργική δήλωση ότι με τις ενέργειές τους έπληξαν το κύρος της Δικαιοσύνης απάντησε: «Εμείς πλήττουμε τη φοροδιαφυγή. Σε δυόμισι μήνες μελετήσαμε εκατοντάδες φακέλους φοροφυγάδων, παραγγείλαμε τη σύλληψη τουλάχιστον 300 σε όλη την Ελλάδα, χωρίς την παραμικρή βοήθεια, ενώ επί 7 μήνες ζητούσαμε έστω έναν δικαστικό υπάλληλο να μας συνδράμει. Συνεχίζουμε το έργο μας μέχρι το τελευταίο λεπτό που θα είμαστε εδώ».
Στο ερώτημα ο υπουργός καταλογίζει στους εισαγγελείς ότι αμφισβήτησαν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, τη δυνατότητα άσκησης καθηκόντων οικονομικού εισαγγελέα από αντεισαγγελέα ΑΠ.
Αναφέρεται στις καταγγελίες τους ότι «ακολούθησε θύελλα δημοσιευμάτων με καταιγισμό υποθέσεων και ονομάτων που δήθεν παρεμπόδιζαν το έργο τους», τονίζοντας ότι αμφισβήτησαν δημόσια την αρχική αρχειοθέτηση του Φ. Μακρή, μεταβαπτίζοντας το υπόμνημά τους σε πρόχειρο σημείωμα.
Επισημαίνει ότι δεν επιβεβαίωσε κανένας μάρτυρας (5 δικαστικοί λειτουργοί) τους βαρύτατους υπαινιγμούς, ενώ δεν προσκόμισαν αποδεικτικά στοιχεία για παρεμβάσεις.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ερωτηματικά για την ΕΛΣΤΑΤ
Νέα ερωτηματικά προκύπτουν για την αποστολή στη Βουλή της δικογραφίας για την ΕΛΣΤΑΤ, χωρίς την εξέταση του προέδρου της Αν. Γεωργίου, μολονότι κλήθηκε από τον Γ. Πεπόνη ως ύποπτος για εξηγήσεις στις 12-12-11, παίρνοντας 10ήμερη προθεσμία.
Πριν από τις 22-12-11 ο Γ. Πεπόνης είπε στον συνήγορο του Αν. Γεωργίου, ότι θα εξετάσει πρώτα άλλους μάρτυρες και συμφώνησαν να τον καλέσει αργότερα ώστε να υποβάλει ενιαίο υπόμνημα. Μετά τους 14 μάρτυρες (κατέθεσαν το διάστημα Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου 2011), εξέτασε τον Ιανουάριο κατά σειρά τη δημοσιογράφο (τ. βουλευτή ΝΔ) Σ. Βούλτεψη, τον ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, τους οικονομολόγους Γ. Ρωμανιά (ΓΣΕΕ), Αννα Ζωηρού (εκπρόσωπος ΛΑΟΣ στην Επιτροπή Εκποίησης Κρατικής Περιουσίας). Την επομένη (αφού αρχειοθετήθηκαν οι καταγγελίες και αντέδρασε έντονα ο υπ. Δικαιοσύνης) η δικογραφία στάλθηκε στη Βουλή. Κατά πληροφορίες, ο Γ. Πεπόνης εξηγεί στο διαβιβαστικό έγγραφο (προς τη Βουλή) ότι δεν προχώρησε στην εξέταση υπόπτων, θεωρώντας ότι (κατά τον Ν. 3126/03 περί ευθύνης υπουργών) η Βουλή θα κρίνει αν θα παραπέμψει πολιτικά πρόσωπα, οπότε πρέπει να συμπαραπέμψει και τους ενδεχόμενους συμμετόχους μη πολιτικούς. Εντούτοις, δεν εξηγείται γιατί κλήθηκε αρχικά ο Αν. Γεωργίου για εξηγήσεις ως ύποπτος, αφού θα προέκυπτε έμμεση μη επιτρεπόμενη αξιολόγηση υπουργών, σημείωναν χθες νομικοί κύκλοι.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .