Image and video hosting by TinyPic

22/1/12

Με νόμο η μείωση κατά 50% των μισθών. Βοήθεια μας λοιπόν. Ζήτω ο Παπαδήμος...

Το ξήλωμα των κλαδικών συμβάσεων και η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με στόχο τη συρρίκνωση των αποδοχών τόσο στον ευρύτερο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν βασικές επιταγές της τρόικας.
Μία πρώτη εικόνα δόθηκε στις επαφές του τεχνικού κλιμακίου των δανειστών με στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας. Ουσιαστικά ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις για τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Αλλαγή της διαδικασίας προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας που εκδίδει αποφάσεις για τους μισθούς. Στόχος είναι η προσφυγή να γίνεται μόνο αν υπάρχει συμφωνία τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων (σήμερα μπορεί να υπάρξει μονομερής προσφυγή από τα συνδικάτα). ? Διασφάλιση πως οι κλαδικές συμβάσεις θα ισχύουν μόνο για ένα εξάμηνο μετά τη λήψη τους. Με τον τρόπο αυτό οι κλαδικές συμβάσεις θα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και θα αντικατασταθούν με επιχειρησιακές, οι οποίες θα προβλέπουν χαμηλότερες αμοιβές. Συμβάσεις-σοκ, που φέρνουν μειώσεις αποδοχών έως και 50%, εισάγουν κατώτατο βασικό μισθό 760 ευρώ και βάζουν μαχαίρι στις συντάξιμες αποδοχές και την υγειονομική περίθαλψη προωθεί η κυβέρνηση σε πάνω από 100 Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ) και φορείς του Δημοσίου καθώς και στις τράπεζες.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οι μηνιαίες αποδοχές ανεξαρτήτως ύψους θα μειωθούν περαιτέρω από 10% μέχρι και 50% σε σχέση με τις σημερινές πράγμα που σε απόλυτα ποσά σημαίνει ότι κατά μέσον όρο κάθε εργαζόμενος θα χάσει 900 ευρώ τον μήνα.
Κι αυτό γιατί με το νέο μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και θα παραμείνουν μόνο τα γενικά επιδόματα όπως το επίδομα γάμου, παιδιών και πτυχίου εφόσον το αντικείμενο της εργασίας είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών. Υπολογίζεται ότι για εργαζόμενο σε δημόσια επιχείρηση που σήμερα λαμβάνει μαζί με τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις για υπερωρίες και αργίες 2.500 ευρώ τον μήνα, οι συνολικές του αποδοχές θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 500 ευρώ δηλαδή ποσοστιαία θα έχει απώλεια της τάξης του 20%.
Πέραν όμως των δραστικών μειώσεων στις αποδοχές των εργαζομένων το νέο καθεστώς οδηγεί και σε συρρίκνωση των συντάξιμων αποδοχών.
Κι αυτό γιατί με βάση το ισχύον μισθολόγιο τα επιδόματα εντάσσονται στις τακτικές αποδοχές οι οποίες αποτελούν τη βάση υπολογισμού για το ύψος των συντάξεων.
Με την κατάργησή τους μειώνονται δραματικά οι τακτικές αποδοχές και συνεπώς τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν όσοι βρίσκονται μακριά από το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση και δεν έχουν εισέλθει στην τελευταία πενταετία, η οποία επηρεάζει καθοριστικά το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .