Image and video hosting by TinyPic

9/12/11

Πειθαρχία υπεράνω όλων (über alles)...

Τη δημοσιονομική πειθαρχία υπεράνω όλων (über alles) θέτει το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε., προσαρμοζόμενο απολύτως στις απαιτήσεις του γαλλογερμανικού άξονα. Από την πρώτη κιόλας μέρα της κρίσιμης Συνόδου για την ευρωζώνη, φάνηκε ποιοι έχουν τον πρώτο (και τελευταίο) λόγο που δεν είναι άλλοι από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το προσχέδιο του νέου δημοσιονομικού συμφώνου προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε όσα κράτη-μέλη εμφανίζουν έλλειμμα μεγαλύτερο όχι από το 3% του ΑΕΠ, όπως υπαγορεύει έως σήμερα η Ευρωπαϊκή Συνθήκη, αλλά του 0,5% μόλις...

Η μόνη περίπτωση, να "ξεφύγει" ένα κράτος από την δημοσιονομική "τιμωρία" είναι να αποφασίσουν υπέρ της εξαίρεσής του τα 3/4 του συνόλου των χωρών της Ε.Ε, δηλαδή τουλάχιστον 21 χώρες.

Επίσης, το προσχέδιο προβλέπει την ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ESM) τον Ιούλιο του 2012 - και όχι το 2013 όπως αρχικά προβλεπόταν- με κεφάλαιο 500 δισ. ευρώ. Ο μηχανισμός θα λειτουργεί με τραπεζικούς κανόνες, έχοντας τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης.

Ακόμα όμως και σε αυτό (ESM) η Γερμανία προέβαλε αντιρρήσεις αφού, όπως ανέφερε Γερμανός αξιωματούχος, δεν δέχεται την λειτουργία του εν λόγω μηχανισμού με τραπεζικούς κανόνες.

Στην ουσία, το μόνο που πέτυχαν, για την ώρα, τα (μάλλον διακοσμητικά) ανώτερα όργανα της Ε.Ε, δηλαδή ο Πρόεδρος της Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο (που ζητούσαν αλληλεγγύη των ισχυρών του ευρώ προς τους αδύναμους του ευρωπαϊκού Νότου), είναι η επίσπευση της ενεργοποίησης του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας, κάτι που άλλωστε είχε στην ατζέντα της και η Γερμανίδα καγκελάριος.

Κατά τα άλλα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει "αποφασισμένο να διατηρήσει την ενότητα της ΕΕ και τη συνοχή της ευρωζώνης"

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .