Image and video hosting by TinyPic

19/12/11

Κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος...

Η κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος θα μπορούσε να κάνει πιο συντηρητικά αντίστοιχα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, περιορίζοντας την αύξηση των μεγεθών τους και προκαλώντας περιορισμό της ρευστότητας και αντίστοιχα της οικονομίας των ΗΠΑ» που ήδη δυσκολεύεται να ανακάμψει, προειδοποιεί ο αρχικός «Δόκτωρ Καταστροφή» των αναλυτών, Χένρι Κάουφμαν, πριν ο Νουριέλ Ρουμπίνι «κληρονομήσει» το ίδιο προσωνύμιο.
«Μία αποτυχία της Ευρωζώνης, μία δυσλειτουργία του ευρώ, θα είχε αρνητικό αντίκτυπο για τις ΗΠΑ όχι μόνο σε επίπεδο μείωσης των εξαγωγών προς την Ευρώπη, αλλά και λόγω των στενών σχέσεων μεταξύ αμερικανικών και ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», ανέφερε στο Reuters o Κάουφμαν.
«Δεν ξέρουμε την πλήρη έκταση αυτών των σχέσεων, προσέθεσε, κάτι που κάνει την κατάσταση επισφαλή παρά τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Η αυστηρή λιτότητα που προωθεί το δίδυμο Μέρκελ - Σαρκοζί απειλεί να θέσει τον ευρωπαϊκό νότο σε ένα πτωτικό φαύλο κύκλο χωρίς προοπτικές ανάπτυξης. «Οι χρεωμένες χώρες πρέπει να διευρύνουν τις οικονομίες τους και τα μέτρα λιτότητας περιορίζουν τη δυνατότητά τους να αναπτυχθούν ώστε να εξυπηρετήσουν το χρέος τους», προσέθεσε.
Για το «κούρεμα» χρέους χωρών της Ευρωζώνης με συμμετοχή και των ιδιωτών, σημειώνει ότι παραμένει δυσεφάρμοστο στην πράξη, καθώς ούτε οι ιδιώτες είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις απώλειες, ούτε οι εμπορικές τράπεζες να στηρίξουν την προσπάθεια, αγοράζοντας ομόλογα με φτηνό χρήμα από την ΕΚΤ.
Το προσωνύμιο «Δόκτωρ Καταστροφή» αποδόθηκε στον Κάουφμαν τη δεκαετία του 1970, όταν προειδοποιούσε, όπως ο Ρουμπίνι αργότερα, ότι υπάρχουν υπέρμετρα χρέη στο οικονομικό σύστημα.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .