Image and video hosting by TinyPic

20/12/11

Όσοι πιστεύουν ότι υπάρχει πάτος στο βαρέλι είναι το λιγότερο ηλίθιοι...

«Πάγο» στις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης για έσοδα-μαμούθ από αποκρατικοποιήσεις βάζει ο επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, κ.Κ.Μητρόπουλος. Το πρόγραμμα θα κάνει «ποδαρικό» το 2012 με την παράταση της σύμβασης διαχείρισης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και για την πώληση των δικαιωμάτων από τα κρατικά λαχεία, όλοι οι στόχοι όμως δεν δικαιολογούν καμία υπεραισιοδοξία.

Σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου, διαπιστώθηκε πως ό,τι στόχους έθεσε ως τώρα η νέα διοίκηση –στους ελάχιστους μήνες που λειτουργεί- επιτεύχθηκαν πλήρως. Έφερε στα κρατικά ταμεία 1,6 δισ. ευρώ, όσα ακριβώς δεσμεύτηκε αναλαμβάνοντας καθήκοντα το καλοκαίρι και έναντι μηδενικών εισπράξεων την περασμένη διετία!

Για να μην επαναληφθούν όμως τα τραγελαφικά φαινόμενα του παρελθόντος, όπου άλλα «νούμερα» ονειρεύονταν στην κυβέρνηση από αποκρατικοποιήσεις και με άλλα μέτρα έτρεχαν στο τέλος να τα καλύψουν, ο κ.Μητρόπουλος ζήτησε να «προσγειωθούν» οι προσδοκίες και τα χρονοδιαγράμματα που διατυπώνονται στον προϋπολογισμό και στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων την επομένη χρονιά θα φτάσουν στο 2,2% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 4,6-4,7 δις ευρώ ή σχεδόν τα μισά από όσα προβλέπει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που ανέβαζε ψηλά τον πήχη, εγγράφοντας έσοδα για τον επόμενο χρόνο ύψους 9,3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το «κενό» αυτό των 4 και πλέον δισ. θα πρέπει να καλυφθεί με άλλους τρόπους. Η τρόικα επιστρέφει για την επικαιροποίηση του μνημονίου, το οποίο επιμένει σε ένα πρόγραμμα 28 αποκρατικοποιήσεων με στόχο έσοδα ύψους 9,3 δισ. Τα μηνύματα όμως που έρχονται από τις αγορές, οι αβεβαιότητες και η ύφεση δημιουργούν εμπόδια και σε αυτήν την επιχειρηματολογία προσανατολίζεται τώρα η ελληνική πλευρά.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .