Image and video hosting by TinyPic

5/12/11

Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις έως και 50%...

Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις έως και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις θα φέρει το νέο έτος σε περισσότερους από 300.000 συνταξιούχους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι περικοπές αναμένεται να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών τις προσεχείς ημέρες. Σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων θα αγγίξει τα 2,6 δισ. ευρώ το 2060, από 850 εκατ. φέτος. Ακόμη εντός της εβδομάδας θα καθοριστούν και οι μειώσεις στο ποσά των εφάπαξ που καταβάλουν τα ταμεία πρόνοιας, όπου και εκεί οι μειώσεις θα αγγίξουν το 40%.

Με αυτό το δεδομένο στις αρχές του 2012 θα γίνει πέμπτη επέμβαση, εντός 18 μηνών, στο Ασφαλιστικό (μετά το Μνημόνιο, τον ασφαλιστικό νόμο του 2010, το Μεσοπρόθεσμο και τις περικοπές στις επικουρικές), η οποία θα περιλαμβάνει:

- Μεσοσταθμικές μειώσεις επικουρικών συντάξεων 15% στους νέους, αλλά και στους ήδη συνταξιούχους, που σε ορισμένες περιπτώσεις ταμείων θα φθάσουν και το 50%.

- Ενοποίηση σε ένα ενιαίο επικουρικό μισθωτών των ταμείων ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), ΤΕΑΔΥ (δημοσίων υπαλλήλων), ΤΑΥΤΕΚΩ (επιχειρήσεων κοινής ωφελείας), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων) και ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικού τομέα).

Στο νέο ταμείο προβλέπεται να ενταχθούν και άλλα επικουρικά ταμεία με την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθούν τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και την προσαρμογή του ποσού, στο ποσοστό που θα ισχύει για τους υπόλοιπους.

Η ένταξη στο νέο ταμείο θα είναι εθελοντική, ωστόσο όποιο ταμείο δεν δεχθεί να ενταχθεί, θα αναλάβει να καλύπτει με τις δικές του οικονομικές δυνάμεις τις παροχές και δεν θα μπορέσει στο μέλλον να ζητήσει την εκ των υστέρων ένταξή του σε αυτό. Το νέο ταμείο υπολογίζεται ότι θα ασφαλίζει 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους και θα καλύπτει ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .