Image and video hosting by TinyPic

29/12/11

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης μέσα στο 2012 οικονομική σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου...

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης μέσα στο 2012 οικονομική σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, καθώς, όπως επισημαίνει σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Bild, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα παραμένουν ανεπαρκείς.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν το ευρώ θα διασπασθεί το 2012 το μέλος του συμβουλίου των οικονομικών συμβούλων της Α. Μέρκελ, Μπεατρίς Βέντερ ντι Μάουρο, λέει:

«Αυτό θα ήταν κακό για όλους όσοι εμπλέκονται - αλλά δεν μπορεί να αποκλεισθεί πλήρως. Η πολιτική προσπαθεί για δύο περίπου χρόνια να περιορίσει την κρίση και να "χτίσει" τείχη προστασίας. Πάντως, αυτά τα τείχη δεν επαρκούν».

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η δήλωση είναι ένα ακόμα γερμανικό μήνυμα προς τις χώρες της ευρωπεριφέρειας ότι η παραμονή στο ευρώ δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η σύμβουλος της Μέρκελ λέει ότι η κρίση οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες χώρες και ιδιώτες ανέλαβαν τα προηγούμενα χρόνια πολλά χρέη, ενώ η τραπεζική κρίση έχει οδηγήσει επίσης τα εθνικά χρέη στα ύψη. Τώρα, ο φόβος είναι μεγάλος ότι δεν θα μπορέσουν» να τα αποπληρώσουν.

Στη συνέχεια της συνέντευξης, η Μπεατρίς Βέντερ ντι Μάουρο εξηγώντας τι πήγε λάθος, σημειώνει:

«Η πολιτική, η κρίση αρχικά υποτιμήθηκε και έγιναν πολύ λίγα. Τώρα, μερικές φορές μπορεί να μην δρουν όσο γρήγορα θέλουν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, επειδή οι αγορές είναι νευρικές και δεν έχουν υπομονή».

Η σύμβουλος της Μέρκελ προτείνει μακροπρόθεσμα την υπαγωγή σε πτωχευτικό κανονισμό των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, ενώ για τις υπόλοιπες χώρες σημειώνει πως θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα περιορίσουν τα χρέη τους και θα εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους.

«Με μια συμφωνία εξόφλησης χρεών θα μπορούσε το ποσοστό του χρέους να μειωθεί εντός 20 ετών σε επίπεδα κάτω του 60% του ΑΕΠ», λέει.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .