Image and video hosting by TinyPic

29/11/11

Ανακαλέστε τις απολύσεις στη Χαλυβουργία...

Με ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την απεργία των εργαζομένων στη «Χαλυβουργία Ελλάδος», που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ζητάει να ανακληθούν οι απολύσεις των 34 εργατών.

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: Ορόσημο αγωνιστικό η ηρωική απεργία των εργαζόμενων στη «Χαλυβουργία Ελλάδος»! Να ανακληθούν τώρα οι απολύσεις των 34 εργατών και να μπει τέλος στην εργοδοτική τρομοκρατία!

Ένα μήνα απεργιακού αγώνα συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι στη «Χαλυβουργία Ελλάδος», οι οποίοι αντιστέκονται ηρωικά ενάντια στις αδικαιολόγητες απολύσεις συναδέλφων τους και στο καθεστώς τρομοκρατίας που επιβάλλει η επιχείρηση για τον εξαναγκασμό των εργαζομένων να αποδεχτούν συμβάσεις εργασίας με μείωση του ωραρίου εργασίας και περικοπές μισθών έως και 40%.

Η απεργία κηρύχθηκε από το σωματείο εργαζομένων της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο τη Δευτέρα 31/10/11, ύστερα από το πρώτο κύμα απολύσεων 19 εργαζομένων (ακολούθησαν άλλες 15 την 1/11 ) κατόπιν της άρνησης του Σωματείου να υπογράψει σύμβαση 5ωρης εργασίας με αντίστοιχη περικοπή μισθού κατά 35-40%, υπό τον εκβιασμό μαζικών απολύσεων λόγω «μείωσης» των πωλήσεων.

Οι επικλήσεις όμως οικονομικών δυσκολιών από την επιχείρηση είναι πέρα για πέρα σαθρές και αναληθείς, καθώς μόνο τα τελευταία 2 χρόνια η παραγωγή από 196.000 τόνους έφτασε στους 266.000. Ο τζίρος, μάλιστα, του ομίλου «Ελληνικής Χαλυβουργίας» ανέρχεται για το 2010 στα 227 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η εν λόγω βιομηχανία καταγγέλλεται για εμπλοκή όπως έχει αποκαλυφθεί τόσο από επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου όσο και από εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας- στην υπόθεση της εναρμονισμένης πρακτικής από τις τρεις επιχειρήσεις του κλάδου (ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ - ΣΙΔΕΝΟΡ - ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ), που ελέγχουν κατά 100% την παραγωγή σιδήρου. Η «Χαλυβουργία Ελλάδος» δηλαδή, καταγγέλλεται ότι συμμετέχει μαζί με τις άλλες δύο επιχειρήσεις στο καρτέλ σιδήρου, το οποίο ευθύνεται για την τεράστια αύξηση των τιμών του σιδήρου στη χώρα μας. Χαρακτηριστικά, μόνο μέσα σε ένα επτάμηνο (10/12/09 ως 7/7/2010) η τιμή σιδήρου είχε αυξηθεί από 0,47 σε 0,63 το κιλό δηλαδή κατά 34%, οδηγώντας σε ρεκόρ κερδοφορίας τις επιχειρήσεις-μέλη του καρτέλ!

Παρ' όλ' αυτά, η διοίκηση της εν λόγω βιομηχανίας επικαλείται οικονομικές δυσκολίες για να δικαιολογήσει τις απολύσεις και την εκστρατεία τρομοκράτησης των εργαζομένων, τη στιγμή που θα έπρεπε να ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές.

Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι εργαζόμενοι, «είναι η πρώτη βιομηχανία στην Αττική που, με εκβιασμό τις θέσεις εργασίας, επιχειρεί να εφαρμόσει το 5ωρο, ελαστικές σχέσεις εργασίας, το ωρομίσθιο, απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Οι απολύσεις έγιναν για τρομοκρατία, επειδή ομόφωνα η Γενική μας Συνέλευση απέρριψε την απαίτηση της εργοδοσίας να δουλεύουμε 5ωρο με 40% μείωση των αποδοχών».

Επειδή ο αγώνας των εργατών της Χαλυβουργίας έχει πια ξεπεράσει τα όρια της επιχείρησης και αποκτά ευρύτερη συμβολική σημασία για όλους τους εργαζόμενους που υφίστανται την αντεργατική επίθεση κυβέρνησης ΕΕ – ΔΝΤ.

Επειδή οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών είναι καθ' όλα αδικαιολόγητες και απαράδεκτες και πρέπει άμεσα να ανακληθούν.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

1. Τι μέτρα θα λάβει άμεσα για να ανακληθούν οι αδικαιολόγητες απολύσεις των 34 εργαζομένων της «Χαλυβουργίας Ελλάδος»;

2. Με ποια μέτρα και με ποιες πρωτοβουλίες θα δρομολογήσει την ακύρωση των απαράδεκτων εκβιασμών της διοίκησης για μείωση του ωραρίου εργασίας και περικοπές των μισθών των εργαζομένων;

3. Έχουν επιβάλλει κυρώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες στη διοίκηση της επιχείρησης για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας; Αν όχι, για ποιο λόγο δεν έχουν επιβληθεί;

4. Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους θα ενισχυθούν οι απεργοί, με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες, τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους- που έχουν δημιουργηθεί λόγω του πολυήμερου, ηρωικού αγώνα τους;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης».

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .