Image and video hosting by TinyPic

22/11/11

Υπό γερμανική κατοχή η Ευρώπη...

Η Κομισιόν θα μπορούσε, υπό εξαιρετικές περιπτώσεις, να θέσει μια χώρα της ευρωζώνης σε καθεστώς επιτροπείας εάν αθετεί τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της, όπως περιγράφει έγγραφο της ΕΕ για τους βασικούς κανόνες λειτουργίας των ευρωομολόγων, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters.

Σε Πράσινη Βίβλο που θα δημοσιευθεί την Τετάρτη, η Κομισιόν εξηγεί πώς θα μπορούσε μια εντατική επιτήρηση των προϋπολογισμών των κρατών-μελών να οδηγήσει σε βάθος χρόνου στην έκδοση κοινών ευρωομολόγων.

Οι αυστηροί έλεγχοι και κυρώσεις θεωρούνται απαραίτητα προκειμένου να συναινέσει η Γερμανία, η οποία συνεχίζει να εναντιώνεται, αλλά «θα μελετήσει τις προτάσεις» Βρυξελλών.

Όπως επισήμανε η κυβέρνηση στο Βερολίνο, η καγκελάριος Μέρκελ εναντιώνεται, πάντοτε, στην ιδέα του ευρω-ομολόγου, «όμως θα μελετήσει τις προτάσεις των Βρυξελλών, ώστε αμέσως μετά να επακολουθήσει διαβούλευση με τη γαλλική και με την ιταλική κυβέρνηση».

«Βεβαίως μπορεί να δηλώσουμε σήμερα ότι, κατ' αυτές τις συναντήσεις όλα, ανεξαιρέτως, θα γίνουν αντικείμενο διαβούλευσης» τόνισε ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στις επικείμενες συναντήσεις της καγκελαρίου με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Ο Ιταλός πρωθυπουργος Μάριο Μόντι αναμένεται ότι θα επιμείνει στη θέσπιση του ευρωομολόγου.«Κατά την άποψη του Μόντι, η λύση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει την δημοσιονομική πειθαρχία των διαφόρων χωρών-μελών και θα αφαιρούσε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βάρος να τροφοδοτεί με ρευστό τις αγορές που διέρχονται κρίση», εκτιμά η εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο.

«Δεν θα πάω στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο με το καπέλο του επαίτη στο χέρι, θα έχω συγκεκριμένες προτάσεις και για να προσφέρω την συμβολή μου ώστε να σωθεί το ευρώ», φέρεται να είπε σε στενούς του συνεργάτες ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός.

Τα ευρωομόλογα θεωρούνται από τον ίδιο ένα αποτελεσματικό μέσο για μια πραγματική, ενιαία, ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση.

Μάλιστα για να πείσει την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Μόντι -κατά αναλυτές- θα της προτείνει να αναλάβει το Βερολίνο την ηγεσία του νέου ινστιτούτου που εάν η προσπάθεια ευοδωθεί θα εκδίδει τα ευρωομόλογα.

Παράλληλα, αναμένεται να στηρίξει την γερμανική θέση κατά την οποία «ο ρόλος και η αποστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν πρέπει να αλλάξουν, δεν πρέπει δηλαδή να επιλεγεί η οδός του συνεχούς δανεισμού σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατέστησε με δηλώσεις του στις Βρυξέλλες σαφές ότι, τα ευρω-ομόλογα ενδέχεται να κυκλοφορήσουν, «μόνον στην περίπτωση που προηγηθεί μια δημοσιονομική πειθαρχία σε επίπεδο κρατών-μελών στην 17μελή ευρωζώνη, με μια ταυτόχρονη ενίσχυση του συντονισμού οικονομικών πολιτικών».

Μόνον σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει νόημα να αποκτήσουμε στην Ευρώπη ένα είδος «ομολόγων για την (οικονομική) σταθερότητα (αυτός είναι ο όρος που η Επιτροπή στις Βρυξέλλες προτιμά, προς το παρόν, αντί του εθιμικά ως τώρα χρησιμοποιούμενου ευρω-ομόλογο)».

Καθεστώς επιτροπείας για τους απείθαρχους

Σε παράρτημα του εγγράφου, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, αξιωματούχοι αναφέρουν την πιθανότητα να μπορούν οι ευρωπαϊκές αρχές να θέτουν ένα υπό πτώχευση κράτος σε καθεστώς επιτροπείας, εάν αυτό αθετεί κατ' επανάληψη τις υποχρεώσεις του.

Τέτοιου είδους αυστηροί έλεγχοι θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν την Γερμανία, η οποία αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα των ευρωομολόγων φοβούμενη ότι θα γίνει κατάχρησή τους από σπάταλες κυβερνήσεις για να συνεχίζουν να δανείζονται χωρίς να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Υπό τον τίτλο «ενισχυμένη επιτήρηση και παρέμβαση στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές», αξιωματούχοι της Κομισιόν λένε ότι το όποιο νέο σχέδιο για τα κοινά ομόλογα θα πρέπει να εδράζεται στην ισχυρή τους πιστοληπτική αξιολόγηση.

«Η εξυπηρέτηση των Ομολόγων Σταθερότητας, ή πιο συγκεκριμένα της καταβολής τόκου για τα κοινά ομόλογα, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση», αναφέρει η Πράσινη Βίβλος.

«Μια εναλλακτική επιλογή ως προς αυτό θα ήταν να παραχωρηθούν σημαντικές και ενισχυμένες εξουσίες παρέμβασης της ΕΕ σε περιπτώσεις σημαντικών δημοσιονομικών εντάσεων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να τεθεί ένα κράτος-μέλος υπό κάποια μορφή επιτροπείας».

Το έγγραφο αναφέρει μία ακόμα επιλογή, να επιβληθεί όρος στις χώρες που δανείζονται μέσω ευρωομολόγου να εξυπηρετούν πρώτα το συγκεκριμένο χρέος, πριν χρησιμοποιήσουν τα ποσά που άντλησαν στους εθνικούς τους προϋπολογισμούς.

Περιγράφονται επίσης τα πλεονεκτήματα που θα παρείχε το κοινό ομόλογο στις τράπεζες που δυσκολεύονται να δανειστούν και στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για στήριξη.


Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .