Image and video hosting by TinyPic

18/11/11

Μέρκελ προς Κάμερον : «Βοηθήστε να κατακτήσουμε όλα τα κράτη της Ευρώπης...»

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ηγείται των προσπαθειών επίλυσης της κρίσης της Ευρωζώνης που συχνά επικρίνονται ως διστακτικές και θα ζητήσει από τον Βρετανό πρωθυπουργό ο οποίος επισκέπτεται το Βερολίνο να στηρίξει τις αλλαγές των συμφωνιών της ΕΕ που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση της Ευρωζώνης αλλά απαιτούν την έγκριση και των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, μία διαδικασία μακρόχρονη, περίπλοκη και κοπιώδη. Ο Κάμερον δήλωσε τη περασμένη εβδομάδα πως «εάν οι ηγέτες της Ευρωζώνης θέλουν να σώσουν το νόμισμα τους τότε πρέπει, μαζί με τους θεσμούς της Ευρωζώνης, να δράσουν άμεσα». Η Βρετανία ως μέλος της ΕΕ δεν χρησιμοποιεί το ευρώ και το κόμμα του Κάμερον είναι πολύ σκεπτικό σχετικά με την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Από την πλευρά της η Μέρκελ επιμένει πως δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί για μία άμεση επίλυση της κρίσης και έχει απορρίψει την ιδέα μιας κοινής έκδοσης ευρωομολόγων ή της μαζικής αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού υπερχρεωμένων χωρών όπως οι Ελλάδα και Ιταλία. Επίσης, έχει υποστηρίξει την ιδέα επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στην Ευρώπη, η οποία έχει ευρεία πολιτική υποστήριξη στη Γερμανία αλλά δεν είναι αποδεκτή παγκοσμίως και αποτελεί σημείο διαφωνίας με την Βρετανία.

Ένας εκ των βασικών συμμάχων της Μέρκελ, ο Volker Kauder που είναι ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του συντηρητικού μπλοκ, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τη βρετανική στάση λέγοντας πως «οι Βρετανοί δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης, αλλά συμμετέχουν στην Ευρώπη και φέρουν την ευθύνη για την επιτυχία της. Το να κοιτάνε μόνο το συμφέρον τους και να μην είναι έτοιμοι να συμβάλλουν πουθενά, αυτό δεν είναι ένα μήνυμα που πρέπει να αφήσουμε τους Βρετανούς να περνάνε».

Ωστόσο, η Μέρκελ τηρεί συμφιλιωτική στάση και δήλωσε πως ο Κάμερον είχε δίκιο που έδωσε προτεραιότητα στο χρέος της χώρας του όταν ανέλαβε τη πρωθυπουργία. Πρόσθεσε, εντούτοις, πως δεν θέλει να δει μία απόκλιση μεταξύ της Ευρωζώνης και της ΕΕ27 και πως το ζήτημα απαιτεί «μία μεγάλη δόση πολιτικής ευαισθησίας». «Θέλουμε μία Ευρώπη με την Βρετανία, θέλουμε μία Ευρώπη με μία ισχυρή Πολωνία βεβαίως» δήλωσε αναφερόμενη σε μία ακόμη μεγάλη χώρα εκτός Ευρωζώνης.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .