Image and video hosting by TinyPic

24/11/11

Οι «τρύπες» ανοίγουν η μια με την άλλη. Φυσικά ξέρετε ποιους θα καλέσουν να τις κλείσουν. Εμείς και πάλι τα κορόιδα...

Τα τελικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου προδικάζουν εκτροχιασμό του ελλείμματος υψηλότερα του 9% του ΑΕΠ, που προβλέπει το οικονομικό επιτελείο. Εκτροχιασμό του ελλείμματος υψηλότερα του 9% του ΑΕΠ, που προβλέπει το οικονομικό επιτελείο, προδικάζουν τα τελικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο δεκάμηνου Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, καθώς η "μαύρη τρύπα" ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ.
Το έλλειμμα έχει αυξηθεί κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και φτάνει πλέον τα 20,09 δισ. ευρώ.
Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου η "μαύρη τρύπα" του προϋπολογισμού άγγιξε τα 3,1 δισ. ευρώ. Ακόμη και με τη νέα, τέταρτη αναθεώρηση των στόχων για φέτος, τα καθαρά έσοδα καταγράφουν υστέρηση 2,01 δισ. ευρώ και οι δαπάνες υπέρβαση κατά 1,08 εκατ. ευρώ.
Πλέον για να μην ξεφύγει το έλλειμμα πάνω από το 9% θα πρέπει εντός του τελευταίου διμήνου να εισπραχθούν 11 δισ. ευρώ. Στόχος που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολος, δεδομένου ότι συνεχίζονται τα προβλήματα με το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Φόβοι για τα τέλη
Φόβοι εκφράζονται και για την είσπραξη 1,2 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας του 2012, καθώς πολλοί φορολογούμενοι, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το ένα "χαράτσι" μετά το άλλο, αδυνατούν να καταβάλουν και τα τέλη κυκλοφορίας και προσέρχονται στις εφορίες για να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους.
Τα έσοδα υποχωρούν στο δεκάμηνο κατά 4% σε σύγκριση με το 2010 και στις δαπάνες από τον Οκτώβριο κιόλας ΙΚΑ, ΟΓΑ , ΟΑΕΕ , ΝΑΤ έχουν απορροφήσει άνω του 90% των ετήσιων κονδυλίων (στο ΤΑΠ-ΟΤΕ ξεπέρασε και το 100%) και θα χρειαστούν πρόσθετη χρηματοδότηση σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.
Το υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά "αποδέχεται" ότι φέτος το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 9%, καθώς σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι "ανεξάρτητα από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2011, οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%, δημοσιονομικό έλλειμμα 5,4% (αντί για 6,7%) και μείωση των τόκων εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους κατά 3,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2011 και κατά 5,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόβλεψη του 2012 προ PSI μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτως ή άλλως επί τη βάσει των μέτρων που έχουν ήδη νομοθετηθεί".


Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .