Image and video hosting by TinyPic

15/11/11

Τριγμοί στην Ευρωζώνη. Όλοι θα υποταχθούν στους Γερμανούς. Ακόμα και οι σύμμαχοι τους του κοντού φασίστα Σαρκοζί...

Οι εντεινόμενες ανησυχίες για την δυνατότητα των Ευρωπαίων πολιτικών να τιθασεύσουν την οικονομική κρίση, αλλά και οι αφορμές που προσφέρονται απλόχερα στα κερδοσκοπικά κεφάλαια, δοκιμάζουν τις αντοχές της Ευρωζώνης και καταδεικνύουν πως η μετάσταση της κρίσης χρέους στην καρδιά, στον «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης, είναι απλώς θέμα χρόνου και … προτεραιοτήτων!

Από το πρωί, καταγράφεται ότι τα spreads και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) κονιορτοποιούν κάθε ρεκόρ. Στην Ιταλία η απόδοση στα 10ετή ομόλογα έχει πλέον ξεπεράσει και 6,85%, στην Ισπανία το 6,25% ενώ πιέσεις δέχεται και η Γαλλία στο 3,6%!

Για την Ιταλία το σπρεντ κατέρριψε και το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ από το 1997, στην Ισπανία υπερέβη το ιστορικό υψηλό έναντι του γερμανικού bund, στη Γαλλία πέρασε τις 175 μονάδες βάσης. Είναι κι αυτό το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ διαφοράς του επιτοκίου των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας και της Γαλλίας από τη σύσταση της Ευρωζώνης!

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα γαλλικά ομόλογα απέχουν πλέον μιαν ανάσα από την απόδοση του 4%, ενός κομβικού σημείου καθότι, όπως απέδειξαν οι προηγούμενοι … 21 μήνες κάθε χώρα το ομόλογο της οποίας πέρασε σε απόδοση τις 4 μονάδες ουσιαστικά δεν είχε … γυρισμό! Μονόδρομος ήταν η καταφυγή στο μηχανισμό στήριξης. Κάτι που ξεκίνησε με την Ελλάδα, επαναλήφθηκε στις περιπτώσεις Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και ως φαίνεται θα συνεχισθεί και με την Ιταλία …

Νωρίτερα το μεσημέρι η απόδοση των 10ετών γαλλικών ομολόγων κυμαινόταν στο 3,60% (από 3,424% στο κλείσιμο της Δευτέρας), όπερ σημαίνει στο υψηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2011.
Είναι προφανές πως οι αγορές πλέον αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ισπανίας και της Ιταλίας όπως και της Γαλλίας φυσικά.

Κάτι που αποδείχθηκε και από τις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων της Ισπανίας σήμερα το πρωί, όπου η Ισπανία όχι μόνο πλήρωσε υψηλότερο κόστος αλλά άντλησε και λιγότερα κεφάλαια απ’ όσα ζητούσε!

Τα «χτυπήματα» των αγορών στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών συνεχίζεται ώρα με την ώρα.
Πέρα από το ιστορικό υψηλό στο οποίο διαμορφώνονται τα spreads των γαλλικών, ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, σειρά παίρνουν τώρα και οι ομολογιακές εκδόσεις Αυστρίας και Βελγίου!

Η διαφορά απόδοσης (spread) των αυστριακών και βελγικών 10ετών ομολόγων έναντι του αντίστοιχου γερμανικού βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, ενώ ακόμα και η «κραταιά» Ολλανδία είδε νωρίτερα το spread του 10ετούς ομολόγου της να σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο από το Απρίλιο του 2009.

Αναλυτικότερα, το spread του αυστριακού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στις 173 μονάδες βάσης, ήτοι σε απόδοση 3,49%, του βελγικού βρίσκεται στις 302 μονάδες βάσης με απόδοση 4,78% και του ολλανδικού στις 62 μονάδες βάσης με απόδοση 2,37%.

Την ίδια ώρα, και το spread του πορτογαλικού 10ετούς διαμορφώνεται στις 985 μονάδες βάσης, άρα σε απόδοση το 11,5%(!), του ιρλανδικού στις 654 μονάδες βάσης στο 8,17% και του ελληνικού ξεπερνά πλέον και τις 3.000 μονάδες βάσης!!!

Στις 13.00 οι πειρσσότερες μετοχές που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωναν πτώση και ο γενικός δείκτης ήταν στις 736,75 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλη πτώση 3,42%.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .