Image and video hosting by TinyPic

14/11/11

Έρχεται ο πραγματικός πρωθυπουργός και ηγέτης των ραγιάδων...

Σε διπλό κλοιό θα βρεθεί αυτή την εβδομάδα η νέα κυβέρνηση με τους ελεγκτές της τρόικας αλλά και την ομάδα του Χόρστ Ράιχενμπαχ να επιστρέφουν στην Αθήνα.

Οι ελεγκτές της Ε.Ε. του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων και μεταρρυθμίσεων, προκειμένου, μετά και την υπογραφή των έγγραφων δεσμεύσεων που περιμένουν το eurogroup και το ΔΝΤ από ελληνικής πλευράς, να δοθεί το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Το κύριο μήνυμα που στέλνουν στην Αθήνα λίγο πριν την άφιξή τους είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει το έργο της και να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της. Ιδιαίτερα έμφαση δίνουν στην επιτάχυνση διαδικασιών για την ένταξη 30.000 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς εφεδρείας, το κλείσιμο των οργανισμών που δεν έχουν αντικείμενο, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και τις αποκρατικοποιήσεις, τομείς στους οποίους δεν έχει σημειωθεί πρόοδος.

Επίσης, εκφράζουν προβληματισμό για τη δυνατότητα να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για το έλλειμμα του 2011. Ήδη, Κομισιόν και ελληνική κυβέρνηση έχουν αναθεωρήσει ανοδικά την πρόβλεψή τους για το έλλειμμα και εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί στο 8,9% έναντι 8,5% που προβλεπόταν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012. Αυτή η διαφορά δημιουργεί μία "τρύπα" ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ οι ελεγκτές της Κομισιόν εκτιμούν ότι η πολιτική αστάθεια των τελευταίων εβδομάδων "πάγωσε" την κρατική μηχανή και στοίχισε 500 εκατ.ευρώστην ελληνική οικονομία.

Τα στελέχη της τρόικας είναι πιθανό να ζητήσουν την κάλυψη των αποκλίσεων αυτών με νέα μέτρα (κυρίως μείωσης των δημοσίων δαπανών), έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Οι παρεμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί αλλά και οι νέες -εφόσον χρειασθούν- θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2012, που αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας καθώς και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Κυβέρνηση και τρόικα θα πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και για το νέο μνημόνιο που θα συνοδεύει την νέα δανειακή σύμβαση και θα περιλαμβάνει μέτρα μέχρι και το 2015.

Στην Αθήνα, επίσης, θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες η ομάδα του Χόρστ Ράιχενμπαχ, η οποία συντάσει έκθεση για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.

Εν αναμονή του ελέγχου από την τρόικα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απέστειλε, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, επιστολές προς όλα τα μέλη της κυβέρνησης, στις οποίες καταγράφονται οι προτεραιότητες ανά υπουργείο και οι ενέργειες που απαιτούνται ώστε να αποδεσμευθεί η 6η δόση.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .