Image and video hosting by TinyPic

17/11/11

Ο πραγματικός πρωθυπουργός και αντιπρόσωπος των δυνάμεων κατοχής, με το βαμμένο μαλλί απαιτεί και διατάζει προβάλλοντας τα πρέπει του στην υπό κατοχή χώρα...

«Τεράστια πρόκληση» για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο Χόρστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της λεγόμενης «Τρόικας 2», τον όγκο του εγχειρήματος μεταρρύθμισης στην χώρα που έχει μεταξύ άλλων αναλάβει και η ομάδα του.

Ο Γερμανός ειδικός σε «τεχνική ενημέρωση» που παρείχε στους συντάκτες σήμερα στις Βρυξέλλες παρουσίασε μια σειρά από τομείς που η ομάδα του έχει αναλάβει να υποβοηθήσει τις ελληνικές αρχές σε κρίσιμα θέματα που άπτονται της δυνατότητας της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει στην ανάπτυξη σταδιακά.

Όπως ήταν προφανές, ο Χ. Ράιχενμπαχ κατέδειξε σχεδόν όλους τους τομείς δημόσιας λειτουργίας του κράτους και της συναλλαγής του με τον πολίτη και τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα η ομάδα του μέχρι στιγμής είχε τεχνικές συζητήσεις και κατέδειξε προβλήματα προς επίλυση:

1. Στον τομέα της φορολογίας, όπου θα πρέπει να βελτιωθεί η συλλογή φόρων, να επιταχυνθεί η επίλυση φορολογικών διενέξεων, να ελεγχθούν καλύτερα οι μεγάλοι οφειλέτες και να βοηθηθεί η Ελλάδα στις συνομιλίες της με την Ελβετία για το άνοιγμα λογαριασμών μεγαλοκαταθετών.

2. Στον τομέα των δαπανών, όπου επικρατεί το χάος, χρειάζεται καλύτερος έλεγχος στη ροή των δαπανών και των κονδυλίων από και προς τα υπουργεία, αλλά και προς τις κοινωνικές μεταβιβάσεις. Απαιτείται μάλιστα η ενίσχυση των μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου για μπει ένα φρένο σε φαινόμενα απάτης και κακοδιαχείρισης.

3. Στον τομέα της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης απαιτείται άμεσο ξεκαθάρισμα των υπηρεσιών, αναδιάρθρωση των διοικητικών δομών και πολύ καλύτερος συντονισμός. Πρέπει να προχωρήσεις και άλλο η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά και να παταχθεί η διαφθορά.

4. Στον τομέα της δικαιοσύνης, η ταχύτητα απονομής χρήζει σημαντικής βελτίωσης και πρέπει να δημιουργηθεί και θεσμός ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (κυρίως στο επίπεδο της μηχανοργάνωσης).

5. Στο επίπεδο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας η Ελλάδα πρέπει τάχιστα να υποβοηθήσει τους εξαγωγείς, μειώνοντας τη γραφειοκρατία, και να προχωρήσει πολύ γρήγορα με το εθνικό κτηματολόγιο και το εθνικό χωροταξικό σχέδιο.

6. Στον τομέα της μετανάστευσης, η ομάδα του Χ.Ράιχεμπαχ συμβουλεύει ήδη τις ελληνικές αρχές στη βάση δύο προγραμμάτων που καταρτίζουν για τη λαθρομετανάστευση και τις υποχρεώσεις της χώρας στη ζώνη Σέγκεν.

7. Στον τομέα της υγείας, παρότι δεν υπήρχε πλήρης έκθεση, είναι καθοριστικής σημασίας η ενίσχυση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της τιμολόγησης του φαρμάκου - επιφυλάχθηκε για στοιχεία στα τέλη Νοεμβρίου.

8. Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ο Γερμανός ειδικός, παρότι παραδέχθηκε πως οι συνθήκες της αγοράς δεν ευνοούν τις πωλήσεις και έχουν ήδη κάποια βήματα στο τομέα της διάρθρωσης του οργανισμού που θα τις πραγματοποιήσει, παραδέχθηκε ότι οι ελληνικές αρχές χρειάζονται εξειδικευμένες συμβουλές αν θέλουμε το εγχείρημα να προχωρήσει. Ο Χόρστ Ραίχενμπαχ μίλησε και για τρεις τομείς όπου η ομάδα του συνάντησε ανυπέρβλητα προβλήματα και θα επανέλθει: τη διαχείριση απορριμμάτων, τις υποδομές - κοινοπραξίες αυτοκινητοδρόμων και το περιβόητο πρόγραμμα «Ήλιος».

Επεσήμανε ακόμα ότι υπάρχουν 500 εκατομμύρια ευρώ που περιμένουν να πάνε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελληνικές Αρχές πρέπει να «κουνηθούν», ενώ επεσήμανε ότι πλέον οι δυνατότητες χρηματοδότησης από το ταμείο συνοχής είναι αυξημένες λόγο της βελτίωσης του λόγου της κοινοτική συμμετοχής από το 75 στο 85 και σταδιακά στο 95%.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει πως οι ελληνικές αρχές πρέπει να αισθάνονται τις μεταρρυθμίσεις «κτήμα τους» και τόνισε πως ό,τι κάνει η ομάδα του το κάνει με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία.


Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .