Image and video hosting by TinyPic

26/11/11

Ξυπνήστε ραγιάδες. Θα μας τελειώσουν...

Εκτός της δανειακής σύμβασης, καλείται να προχωρήσει σε δράσεις για τις εκκρεμότητες που απορρέουν από το μνημόνιο και συνδέονται με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Τι θα περιλαμβάνει το νέο πολυνομοσχέδιο. Κυβέρνηση "αποτελεσματικού σκοπού" και όχι ειδικού ρόλου αναδεικνύεται από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της η κυβέρνηση συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου, καθώς πέραν της νέας δανειακής σύμβασης καλείται να υλοποιήσει τον μακρύ κατάλογο των εκκρεμοτήτων που απορρέουν από το Μνημόνιο, που εδώ και καιρό έχουν "τελματώσει" λόγω των πολιτικών εξελίξεων.
Η κυβέρνηση -μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το πρώτο του ταξίδι σε Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Φρανκφούρτη και τις κρίσιμες επαφές με τους αξιωματούχους της ΕΕ και της ΕΚΤ- βρίσκεται ουσιαστικά απαλλαγμένη από δύο "αγκάθια":
Πρώτον, υπάρχει αισιοδοξία για απεμπλοκή στην εκταμίευση της 6ης δόσης, που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μετά την επιστολή του Α. Σαμαρά, και τα θετικά "μηνύματα" από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Δεύτερον, εξασφάλισε εκτός απροόπτου πολιτικό χρόνο, αφού δεν έχει μπροστά της έναν περιορισμένο ορίζοντα ζωής, καθώς για την προώθηση του προγράμματος και των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης και 27ης Οκτωβρίου διαθέτει περισσότερες από 100 ημέρες που είχε αρχικά, όταν είχε τοποθετηθεί η 19η Φεβρουαρίου ως "ενδεικτική" ημερομηνία των εκλογών.
Με τον κρατικό προϋπολογισμό να "οδεύει" προς την Ολομέλεια για ψήφιση έως τις 7 Δεκεμβρίου, το βάρος των επόμενων ημερών ρίχνεται στην προετοιμασία του νέου πολυνομοσχεδίου που θα έχει χαρακτηριστικά "Υπερμνημονίου", το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο της κυβερνητικής επιτροπής (έχει νέα σύνθεση με όλους τους υπουργούς) που είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τετάρτη. Για τον σκοπό αυτόν θα προηγηθούν διμερείς επαφές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου, με υπουργούς της κυβέρνησης για τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Αλλωστε, ο κ. Βενιζέλος έχει εξουσιοδοτηθεί να έχει "εποπτικό ρόλο" σε αυτή την προσπάθεια.
Μία ακόμη σημαντική ημερομηνία είναι η 12η Δεκεμβρίου, οπότε και αναμένεται εκ νέου στην Αθήνα η τρόικα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση, η οποία, όπως προέκυψε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο.
Οσον αφορά το PSI (τη συμμετοχή των ιδιωτών στο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους), εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο βασικό "σχέδιο" των εκκρεμοτήτων που απορρέουν από το Μνημόνιο, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν και συνδέονται με τις αποφάσεις της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, περιλαμβάνονται οι παρακάτω δράσεις, στις οποίες οι μέχρι σήμερα επιδόσεις της ελληνικής πλευράς δεν ήταν ικανοποιητικές έως και αρνητικές σε μερικές περιπτώσεις, υπήρξαν όμως και "θετικές" εξαιρέσεις:
Αποκρατικοποιήσεις. Ο στόχος της άντλησης εσόδων για το 2011 είναι 1,7 δισ. ευρώ. Μερική υλοποίηση.
Απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Δεν έχει γίνει.
Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εργασιακής εφεδρείας μέχρι το τέλος του χρόνου.
Διάθεση κονδυλίων 1,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ ως εγγυήσεις προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για αποδέσμευση δανείων 6 δισ. ευρώ μέσω ελληνικών τραπεζών για "ξεμπλοκάρισμα" των μεγάλων έργων (αυτοκινητόδρομοι, σύστημα διαχείρισης σκουπιδιών κ.ά.)
Παρέμβαση στο σύστημα της επικουρικής ασφάλισης με "μαχαίρι" στις επικουρικές όπου τα Ταμεία είναι ελλειμματικά. Η αναλογιστική μελέτη έχει ολοκληρωθεί.
Εξοικονόμηση δαπανών από το κλείσιμο - συγχώνευση - συρρίκνωση δημόσιων οργανισμών. Μερική υλοποίηση.
Εκσυγχρονισμός συστήματος υγείας. Σε εξέλιξη.
Μεταρρύθμιση δημόσιας διοίκησης, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ. Υπάρχουν καθυστερήσεις.

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .