Image and video hosting by TinyPic

29/11/11

Έστειλε επιστολές. Ξέρει και γράφει;

Με δύο αναλυτικές επιστολές προς την Τρόικα και στους 26 ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε για την εφαρμογή της Συμφωνίας της 26ης-27ης Οκτωβρίου 2011.

Ο κ. Παπανδρέου δεν περιορίστηκε όμως στις δεσμεύσεις, αλλά προχώρησε σε μια εφ’ όλης της ύλης ανασκόπηση της διετίας που κυβερνούσε, χωρίς να παραλείψει να αποδώσει ευθύνες σε ΕΕ, Τρόικα, Νέα Δημοκρατία και δημόσια διοίκηση για τις καθυστερήσεις εφαρμογής του προγράμματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη επιστολή ξεκινώντας από την εκλογική νίκη του 2009 διατρέχει όλη την περίοδο της κυβέρνησής του και αναφέρει τα προβλήματα που αντιμετώπισε.

«Ποτέ στο παρελθόν κράτος-μέλος της Ευρωζώνης δεν είχε αντιμετωπίσει τόσο σκληρές και φοβικές αντιδράσεις των αγορών, κερδοσκοπικές επιθέσεις, την αναπάντεχη και παράλογη άνοδο του κόστους δανεισμού. Η κατάσταση αυτή μεταφράστηκε σε μια δυσοίωνη πραγματικότητα: η βιώσιμη εξυπηρέτηση του εθνικού χρέους της Ελλάδας κατέστη αδύνατη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη είναι η αναφορά του στις «απαιτούμενες πρωτοβουλίες», στις οποίες όπως λέει προέβει, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο και συνεχίζει λέγοντας: «Στηρίζουμε πλήρως την σημερινή Κυβέρνηση στην υλοποίηση αυτών των καθηκόντων της. Πιστεύουμε ότι η άμεση υλοποίηση του πακέτου αυτού εξυπηρετεί τα μέγιστα το συμφέρον του Ελληνικού λαού και της Ευρωζώνης στο σύνολό της».

Τέλος στην πρώτη επιστολή καταλήγει με μια παράγραφο – δέσμευση για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής: «Περιττό να τονίσω ότι παραμένουμε δεσμευμένοι στην εφαρμογή των πολιτικών του οικονομικού προγράμματος, όπως αυτές έχουν επικαιροποιηθεί, και ότι προσβλέπουμε στη συνεργασία με τους θερμικούς μας εταίρους, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για την προετοιμασία και υλοποίηση του νέου τριετούς προγράμματος για το διάστημα 2012-2014, όπως αποφασίστηκε στις 26-27 Οκτωβρίου»

Η δεύτερη επιστολή προς τους αρχηγούς των κρατών – μελών είναι πιο αναλυτική. Και σε αυτήν αναφέρεται στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, με δυο σημαντικές διαφορές:

• Επιτίθεται στην αντιπολίτευση, στη δημόσια διοίκηση και στην ΕΕ
• Αναφέρεται εκτεταμένα στις δυνατότητες τις ελληνικής οικονομίας

Όσον αφορά στο πρώτο σημειώνει πως: «Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια τριπλή αποτυχία:

- την αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης της χώρας να διαχειριστεί με υπευθυνότητα τον προϋπολογισμό και την οικονομία της.

- την αποτυχία των θεσμών της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι ένα κράτος μέλος τηρεί τους κανόνες του Μάαστριχτ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρισκόταν υπό δημοσιονομική επιτήρηση.

- την αποτυχία της Ευρωζώνης και της Ευρώπης συνολικά να προλάβουν τα συστημικά προβλήματα του Ευρώ και ταυτόχρονα να ρυθμίσουν τις αγορές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ιδίως μετά την οικονομική κρίση του 2008».

Επίσης σε άλλο σημείο αναφέρει:

«Μια αδυναμία την οποία επεσήμανα εξαρχής, και την οποία μόνο πρόσφατα συνειδητοποίησε η τρόικα, αφορούσε το ζήτημα της υλοποίησης και εφαρμογής. Αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Αφορά πολύ περισσότερο στην έλλειψη αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης να φέρει σε πέρας καινοτόμες και ριζοσπαστικές αλλαγές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου στην δεύτερη επιστολή κάνει λόγο για τις τεράστιες δυνατότητες της Ελλάδας και συμπληρώνει πως «Η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορεί να πετύχει ανάπτυξη, απασχόληση και μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία».

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .