Image and video hosting by TinyPic

18/11/11

Έρχονται οι αγαπημένοι του ελληνικού λαού...

Από σήμερα θα βρίσκονται και πάλι στην Αθήνα τα στελέχη της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, με στόχο να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν κάποια στιγμή τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Οι κ.κ. Μορς, Τόμσεν και Μαζούχ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η προηγούμενη επίσκεψη μάλλον κράτησε παραπάνω από ό,τι έπρεπε, ελπίζουν όμως ότι η νέα πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα θα επιτρέψει την επίτευξη μίας ικανοποιητικής συμφωνίας. Τα πρώτα ραντεβού έχουν ήδη κλειστεί στο υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και οι επικεφαλής θα έχουν μια πρώτη συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο. Κύκλοι της Κομισιόν υποστήριζαν ότι ενδέχεται να γίνει συνάντηση και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο.

Οι τεχνικές ομάδες έχουν ήδη αναλάβει μια πρώτη αποστολή, να διαπιστώσουν αν τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 «είναι εκεί που τα άφησαν ή έχουν επιδεινωθεί» και να καταγράψουν τι απαιτείται για να ολοκληρωθεί η εφαρμογή των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που συμφώνησαν στην προηγούμενή τους επίσκεψη. Πηγές αρμόδιες για την παρακολούθηση του μνημονίου κάνουν ήδη λόγο για αναμενόμενη επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών λόγω της παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας -που κράτησε σχεδόν ένα μήνα- και του ότι ακόμη και οι μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου ουδέποτε ξεκίνησαν να εφαρμόζονται.

Παρά τις αποκλίσεις και τις καθυστερήσεις τουλάχιστον στην ομάδα της Κομισιόν υπάρχει και μια αισιόδοξη διάσταση, καθώς ελπίζουν πως η νέα κυβέρνηση έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Πηγές της Κομισιόν σχολίαζαν με θετικές αναφορές την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Λουκά Παπαδήμο, που επιτέλεσε με επιτυχία την αποστολή του στην ΕΚΤ και ελπίζουν σε παρόμοια αποτελέσματα και στην ελληνική οικονομία. Αντιθέτως, εκνευρισμός επικρατεί για τη διαφαινόμενη νέα καθυστέρηση στον σχεδιασμό του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος και του σχεδίου -που ποτέ δεν είδαν- για την αναδιοργάνωση της κρατικής μηχανής.

«Τα στελέχη της τρόικας θα κάτσουν όσο χρειαστεί», έλεγε στέλεχος της Κομισιόν με επικοινωνιακή αρμοδιότητα, «αν και είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν σύντομα». Στο πλαίσιο αυτό κυβέρνηση και εκπρόσωποι των δανειστών θα πρέπει να κλείσουν τουλάχιστον 7 ανοιχτά μέτωπα.

Σε σχέση τώρα με τον προϋπολογισμό του 2012 έχουν εκφραστεί αμφιβολίες για το αν είναι ακόμα επαρκείς με βάση τις νέες αποκλίσεις, ενώ υπάρχει εκτίμηση πως η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να ανοίξει και από μόνη της πια το θέμα της μείωσης των δαπανών, αντικαθιστώντας μια σειρά από μέτρα του τομέα των εσόδων που από ό,τι φαίνεται «απέχουν από την πραγματικότητα». Πηγές αρμόδιες για την παρακολούθηση του μνημονίου ξεκαθάριζαν πως «μια χώρα που χάνει 500 εκατ. ευρώ το τρίμηνο σε δασμούς δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα εισπράξει και να αξιώνει να βασίζει και η Κομισιόν τις εκτιμήσεις της σε τέτοιες ελπίδες».

Photobucket

0 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αφήνετε το σχόλιο σας, αλλά...
μη περιμένετε να δημοσιευθεί άμεσα.
Πρώτα θα το περάσουμε από λογοκρισία γιατί
εμείς είμαστε Δημοκράτες σαν τους πολιτικούς, που εσείς ψηφίζετε.

Ποντικοπαγίδα
Image and video hosting by TinyPic
Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο από την ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Greece .